X

Σε επαγρύπνηση για τη γρίπη των πτηνών

Μετά τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μπασιάκος έφθασε στο Υπουργείο Γεωργίας, απ όπου θέλησε να δώσει διευκρινήσεις για τη γρίπη των πτηνών.

Ant1news

Μετά τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε το συμβούλιο γενικών υποθέσεων της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος έφθασε στο Υπουργείο Γεωργίας, απ όπου θέλησε να δώσει διευκρινήσεις για το ύποπτο δείγμα για τη γρίπη των πτηνών.

Σε 7-8 ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα από τα ειδικά εργαστήρια σε Θεσσαλονίκη και Λονδίνο για την ταυτότητα του ιού που "χτύπησε" στις Οινούσες, δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Μπασιάκος δεν διευκρίνισε, όμως, εάν το νέο δείγμα που εστάλη στα δύο εργαστήρια είναι από την ίδια γαλοπούλα που βρέθηκε θετική στο στέλεχος του ιού Η5.

Στις Βρυξέλλες ο Ευάγγελος Μπασιάκος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, ενώ είναι πλήρως προετοιμασμένη σε περίπτωση που ανιχνευθεί ο επικίνδυνος ιός της γρίπης των πτηνών.
Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα ληφθούν την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κτηνιατρικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υπογράμμισαν, στο κοινό ανακοινωθέν, την ανάγκη συντονισμού σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί "η παγκόσμια απειλή" της γρίπης των πτηνών.

Η Ελλάδα, πάντως, εφοδιάζεται σταδιακά με αντιγριπικά εμβόλια, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης.
Συνολικά πρόκειται για 210.000 εμβόλια, εκ των οποίων 120.000 θα δεσμευθούν από τον ΕΟΦ και θα δίνονται με ιατρική συνταγή μόνο για εκείνους που πρέπει να εμβολιαστούν.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η πανευρωπαϊκή παιδιατρική εταιρία λέει πως δεν ενδείκνυται να γίνεται οποιοσδήποτε εμβολιασμός και αυτό ακολουθεί η χώρα μας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Ράπτης ανέφερε ότι δε χρειάζεται πανικός και ότι ο ίδιος θα φοβόταν περισσότερο μια επιδημία της κοινής γρίπης.

Εντός του ευρωπαϊκού εδάφους βρίσκεται πλέον η γρίπη των πτηνών, προκαλώντας φόβους για το μέγεθος του προβλήματος.

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε ζωντανή γαλοπούλα σε μικρή οικόσιτη μονάδα στη νησίδα Οινούσσες με αποτέλεσμα να τεθεί σε καραντίνα η περιοχή και να επιβληθεί εμπάργκο στα πουλερικά που προέρχονται από το νομό Χίου.

Σε άμεση εφαρμογή έθεσε το υπουργείο Γεωργίας το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, ενώ στο νησί βρίσκονται ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, οι οποίοι θα εξετάσουν τους ιδιοκτήτες της φάρμας που θα τεθούν υπό ιατρική παρακολούθηση στο σπίτι τους επί επταήμερο.

Όπως δήλωσαν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, υπάρχει ανησυχία, αλλά σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται πανικός για τη γρίπη των πτηνών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει άριστη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα εμπάργκο προς τα ελληνικά πτηνοτροφικά προϊόντα, παρά μόνο για την περιοχή της Χίου.

Την προσεχή Πέμπτη, εξάλλου, συγκαλείται στη Βρετανία άτυπο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισβολή του ιού της γρίπης των πτηνών αποτελεί πλήγμα και για τον κλάδο της πτηνοτροφίας, αφού τα πρώτα προβλήματα ρευστότητας άρχισαν να εμφανίζονται ήδη στις μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι οποίες προχωρούν σε μείωση της παραγωγής. Ήδη σε ορισμένες περιοχές η μείωση της ζήτησης στα πουλερικά έχει φθάσει το 50%.

Εν τω μεταξύ, Βουλγαρία, Ουκρανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν τις εισαγωγές πουλερικών από την Ελλάδα, μετά τον εντοπισμό κρούσματος της γρίπης των πουλερικών.

Η Βουλγαρία παράλληλα απαγόρευσε τη διέλευση από το έδαφός της φορτίων πουλερικών που θα προέρχονται από τη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η απαγόρευση αφορά όλα τα πουλιά, κατοικίδια ή ελεύθερης βοσκής από την Ελλάδα για καθαρά προληπτικούς λόγους.