X

Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Γουόρχολ

Ένας πίνακας του πατέρα του ποπ αρτ, Αντι Γουόρχολ, κατακυρώθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη αντί 11,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ant1news

Ένας πίνακας του πατέρα του ποπ αρτ, Αντι Γουόρχολ, κατακυρώθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη αντί 11,8 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή ρεκόρ για έναν πίνακα της διάσημης σειράς "Campbell Soup", όπως ανακοίνωσε ο οίκος Κρίστις.

Ο πίνακας "Small Torn Campbells Soup Can" του 1962 αγοράστηκε από τη μεγάλη Γκαλερί Gagosian. Οι εκτιμητές ανέφεραν ότι η τιμή του κυμαινόταν μεταξύ 10 και 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη διάρκεια της δημοπρασίας, τιμές ρεκόρ παγκοσμίως σημειώθηκαν για έργα σύγχρονης τέχνης 12 καλλιτεχνών, μεταξύ τους ο εκκεντρικός Βρετανός και μεγαλοσυλλέκτης Ντάμιεν Χιρστ και ο αγγλοαμερικανός ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϊ που ζει στο Λος Αντζελες. Ο πίνακας "A Neat Lawn", του Χόκνεϊ του 1967 κατακυρώθηκε αντί 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε ασιάτη αγοραστή.

Το έργο του Χιρστ "Away from the Flock, Divided" (1995) που παρουσιάζει ένα αρνί μέσα σε ένα κουτί από γυαλί και ατσάλι πωλήθηκε 3,4 εκατομμύρια δολάρια.

Δύο πίνακες του ολλανδού εξπρεσιονιστή Βίλεμ ντε Κούνινγκ συμπεριλαμβάνονταν στα σημαντικότερα κομμάτια της δημοπρασίας: ένας πίνακας χωρίς τίτλο του 1961 πωλήθηκε 10,1 εκατομμύρια δολάρια και το έργο "Two Women (Study for Clamdigger)" της περιόδου 1961-1962 κατακυρώθηκε αντί 5,7 εκατομμυρίων, και οι δυο πίνακες πωλήθηκαν σε πινακοθήκες. Το 70% των αγοραστών ήταν Αμερικανοί, το 19% Ευρωπαίοι και το 11% Ασιάτες.

Την ίδια ώρα, ο οίκος δημοπρασιών Σόθμπις ανακοίνωνε ότι αναβάλλει για τον προσεχή μήνα τη δημοπρασία έξι σπάνιων έργων προ-κολομβιανής τέχνης, ύστερα από μήνυση των αρχών της Μπογκοτά ότι τα αντικείμενα βγήκαν από τη χώρα παράνομα, σύμφωνα με τις προξενικές αρχές της Κολομβίας στη Νέα Υόρκη.

Τα έργα επρόκειτο να δημοπρατηθούν μαζί με σπάνια αντικείμενα από την Αφρική και την Ωκεανία. Ωστόσο, η απόφαση ματαίωσης του πλειστηριασμού ελήφθη προκειμένου η Κολομβία να αποδείξει όσα δηλώνει, σύμφωνα με τον πρόξενο της Μπογκοτά. Η αρμόδιες υπηρεσίες στη Μπογκοτά δηλώνουν ότι τα αντικείμενα εκλάπησαν από τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμίρας, στο νοτιοδυτικό μέρος της χώρας.