X

Βυθίζονται νησιά του Ειρηνικού

Βυθίζονται νησιά του Ειρηνικού εξαιτίας της ανόδου των υδάτων της θάλασσας, αποτέλεσμα των κλιματολογικών αλλαγών.

Ant1news

Σχεδόν στο σύνολό του ο αυστραλιανός Τύπος αναφέρεται στα προβλήματα που παρατηρούνται στις νήσους του Ειρηνικού αλλά και στις νήσους της Αυστραλίας Τόρρες Στραίητ, στα βόρεια της χώρας, με την άνοδο των υδάτων της θάλασσας.

Στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι "η Αυστραλία καλείται επειγόντως να σπεύσει για βοήθεια προς τις βυθιζόμενες νήσους του Ειρηνικού, που αντιμετωπίζουν κρίση με άστεγους, καθώς υψώνεται η στάθμη των υδάτων του ωκεανού εξ αιτίας των κλιματολογικών αλλαγών και της θέρμανσης του πλανήτη". Σημειώνεται, επίσης, ότι 60-90.000 κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή θα κινδυνεύσουν άμεσα τα προσεχή χρόνια, μεταξύ αυτών και τα νησιά Τόρες Στρέιτ που είναι οι πιο ευπαθείς περιοχές της Αυστραλίας.

"Οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2050 τα νερά της θάλασσας θα ανέβουν 32 εκατοστά και ορισμένα νησιά θα γίνουν εντελώς ακατοίκητα την προσεχή δεκαετία". "Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, που έχει αρνηθεί στο παρελθόν να δεχτεί τους κατοίκους της Τουβαλού, κινδυνεύει να απομονωθεί αν δεν λάβει μια περισσότερο ανθρωπιστική στάση απέναντι στα θύματα των κλιματολογικών αλλαγών, που λαμβάνουν χώρα στον Ειρηνικό".

Επισημαίνεται ότι "η Νέα Ζηλανδία έχει συμφωνήσει να δεχτεί πρόσφυγες από τα νησιά του Ειρηνικού που εικάζεται ότι θα εξαφανισθούν ολοσχερώς στα μέσα του αιώνα, ενώ ο Καναδάς χρηματοδοτεί τη μετεγκατάσταση κατοίκων, κάποιων περιοχών του Βανουάτου, που έχουν πληγεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη".