X

Εγκαίνια στο Κυπριακό Ολυμπιακό Μέγαρο

Ένα όνειρο πολλών ετών για τον κυπριακό αθλητισμό έγινε πραγματικότητα με την αποπεράτωση του Ολυμπιακού Μεγάρου της Μεγαλονήσου.

Ant1news

Ένα όνειρο πολλών ετών για τον κυπριακό αθλητισμό έγινε πραγματικότητα με την αποπεράτωση του Ολυμπιακού Μεγάρου της Μεγαλονήσου.

Στη λαμπρή τελετή των εγκαινίων, το σπίτι του κυπριακού αθλητισμού παρέδωσαν στην κυπριακή κοινωνία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ.

Με βαθιά ικανοποίηση, αλλά και συγκίνηση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης, ως οικοδεσπότης, μίλησε για το έργο ζωής του αθλητισμού που κοσμεί το νησί της Αφροδίτης: "Στόχος μας η δημιουργία εκείνων των υλικών και πνευματικών προϋποθέσεων που θα αναβαθμίσουν τον αθλητισμό μας, θα συμβάλλουν στην ευρεία διάδοση των ιδανικών του Ολυμπισμού μέσα στην κυπριακή κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους μας και θα προσφέρουν στον τόπο μια κτηριακή υποδομή, όπως αξίζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος".

Το Ολυμπιακό Μέγαρο της Κύπρου δεσπόζει στην είσοδο της Λευκωσίας σε έκταση 7.500 m2 και εκτός από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή στεγάζει τις 35 αθλητικές ομοσπονδίες - μέλη της.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το υπέροχο κτήριο θα είναι επωφελές για τον αθλητισμό της Κύπρου. Το σημαντικότερο θέμα είναι ότι συγκεντρώνει τις 35 ομοσπονδίες της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής".

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε: "Το Ολυμπιακό Μέγαρο σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας πορείας για την περαιτέρω προώθηση του αθλητισμού στον τόπο μας και για την ανανέωση της δράσης και της προσφοράς της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής".

Την ελληνική κυβέρνηση στα εγκαίνια του Ολυμπιακού Μεγάρου της Κύπρου εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.

Η παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μίνωα Ξ. Κυριακού με την ιδιότητα του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας υπογράμμισε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των Ολυμπιακών Επιτροπών Ελλάδας και Κύπρου. Συμβολική παρουσία διαδραμάτισε στη φιλία αυτή και η ελιά από τον ιερό χώρο της Ολυμπίας, την οποία φύτεψαν από κοινού σε χώρο του Ολυμπιακού Μεγάρου ο Ζακ Ρογκ, ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος με τους προέδρους των Ολυμπιακών Επιτροπών Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Μίνως Ξ. Κυριακού δήλωσε ότι "είναι μία χειρονομία από την ελληνική πλευρά για να τονίσει την ελληνικότητα του νησιού". Ερωτηθείς για το αν οι Κύπριοι αθλητές έχουν να αναμένουν κάτι από την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, ο κ. Κυριακού απάντησε ότι έχουν να περιμένουν "πάρα πολλά. Στο παρελθόν έχουν φοιτήσει στα σεμινάρια και πάντα η πόρτα είναι ανοιχτή και φυσικά για τους Κυπρίους ακόμη περισσότερο".

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής ξενάγησε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του στους εντυπωσιακούς χώρους του Ολυμπιακού Μεγάρου, το κόστος ανέγερσης του οποίου ανήλθε στις 5.630.000 λίρες με μακροπρόθεσμο δανεισμό της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής που θα αποπληρώνεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, το χορηγικό πρόγραμμα της ΚΟΕ και άλλες εισφορές.