X

Συνομιλίες Ράις-Μπαρζανί

Συνομιλίες με τον Μπαρζανί είχε η Κοντολίζα Ράις, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι κούρδοι ηγέτες να δεχτούν μια δίκαιη κατανομή των πετρελαϊκών πόρων του Ιράκ.

Ant1news

Συνομιλίες με τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί είχε στο Αρμπίλ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι κούρδοι ηγέτες να δεχτούν μια δίκαιη κατανομή των πετρελαϊκών πόρων του Ιράκ.

"Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο πρέπει να είναι μια πλουτοπαραγωγική πηγή μοιρασμένη στο σύνολο του ιρακινού λαού" και όχι μόνο σε μία κοινότητα, τόνισε η Ράις, μιλώντας στους δημοσιογράφους που τη συνοδεύουν.

"Το πετρέλαιο πρέπει να είναι ένας παράγων ενοποίησης και όχι μια πηγή που θα οδηγούσε σε μια χώρα λιγότερο ενωμένη" τόνισε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την άφιξή της στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Αρμπίλ.

"Η γνώμη μας, την οποία μεταφέραμε στους Ιρακινούς και πιστεύουμε ότι τη συμμερίζεται η πλειοψηφία των Ιρακινών, είναι ότι το πετρέλαιο πρέπει να είναι ένας παράγοντας ενοποιητικός και όχι ένας πόρος που θα έκανε μία χώρα λιγότερο ενωμένη", πρόσθεσε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μασούντ Μπαρζανί στο Αρμπίλ, στη διάρκεια της οποίας κυμάτιζαν οι σημαίες του Κουρδιστάν και των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι όμως και του Ιράκ, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν τάχθηκε επίσης υπέρ της ίσης κατανομής των πετρελαϊκών πόρων σε ολόκληρη την ιρακινή επικράτεια. Πρόσθεσε ακόμα ότι "το Κουρδιστάν, όπως και κάθε άλλο έθνος, έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης". Ωστόσο, τόνισε, "το κουρδικό κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ ενός ομοσπονδιακού συστήματος, στους κόλπους ενός δημοκρατικού Ιράκ".

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να διεξαχθεί στο ιρακινό κοινοβούλιο ψηφοφορία επί νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει την εγκαθίδρυση του ομοσπονδιακού συστήματος στο Ιράκ. Το σύστημα αυτό υποστηρίζεται από τους Κούρδους και τους σιίτες, αμφισβητείται όμως από τους σουνίτες, οι οποίοι φοβούνται ότι θα απομονωθούν, διότι οι περιοχές τους, κυρίως στις δυτικές περιοχές της χώρας, είναι σε μεγάλο μέρος στην έρημο και δεν έχουν κοιτάσματα πετρελαίου. Για τον λόγο αυτό αξιώνουν το ομοσπονδιακό σύστημα να τηρεί την αρχή της ίσης κατανομής των πόρων από τις εθνικές πλουτοπαραγωγικές πηγές και κατεξοχήν από το πετρέλαιο.

Κατά την αναχώρησή της από το Αρμπίλ η Κοντολίζα Ράις αποκλείστηκε για αρκετή ώρα στο αεροδρόμιο, λόγω τεχνικού προβλήματος στο αεροσκάφος της, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αναχώρησή της από το ιρακινό Κουρδιστάν.

Όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον της αμερικανίδας υπουργού, κατά την προσγείωση στο αεροδρόμιο του Αρμπίλ, το πρωί της Παρασκευής, το αεροπλάνο της χτύπησε ελαφρά σε ένα κομμάτι πλαστικού που βρισκόταν στο διάδρομο. Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας αποφάσισαν να μη διακινδυνεύσουν την επιβίβαση της κυρίας Ράις στο ίδιο αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αναχώρησή της εν αναμονή ενός άλλου αεροσκάφους, το οποίο θα τη μετέφερε στη Βρετανία.

Αργότερα η Κοντολίζα Ράις θα συζητήσει στο Λονδίνο με τους ομολόγους της των υπολοίπων τεσσάρων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ρωσίας) και της Γερμανίας για την κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Η Ράις έφτασε την Πέμπτη στη Βαγδάτη σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής συμφιλίωσης ανάμεσα στις τρεις κοινότητες της χώρας-σιίτες, σουνίτες και κούρδους.