X

Καλλυντικά στα κανοπικά αγγεία του Ραμσή ΙΙ

Επιστημονικές εξετάσεις απέδειξαν ότι τα τέσσερα κανοπικά αγγεία που υποτίθεται πως περιείχαν τα ταριχευμένα όργανα του Ραμσή ΙΙ, περιέχουν καλλυντικά.

Ant1news

Η επιστήμη επιβεβαίωσε αμφιβολίες αιγυπτιολόγων, καθώς αποδείχθηκε πως τα τέσσερα κανοπικά αγγεία που υποτίθεται πως περιείχαν τα ταριχευμένα όργανα του Ραμσή ΙΙ, δεν περιέχουν παρά καλλυντικά, τα οποία μάλιστα τοποθετήθηκαν εκεί μετά το θάνατο του Φαραώ.

Οι χρωματογραφίες και οι φασματογραφίες που έγιναν σε δύο από τα αγγεία αυτά από ομάδα χημικών, με επικεφαλής των Ζακ Κονάν από το πανεπιστήμιο Λουί Παστέρ του Στρασβούργου, έδειξαν πως το ένα από αυτά περιέχει αλοιφή από λαρδί και φυτικά έλαια.

"Τα αποτελέσματα των αναλύσεων βάζουν ένα τέλος σε μια αντιπαράθεση που κρατούσε περισσότερο από έναν αιώνα", τόνισε ο Κονάν

Τα τέσσερα αγγεία από τυρκουάζ πορσελάνη, που φέρουν το όνομα το Φαραώ και επικλήσεις στους θεούς Μουτ και Αμμων, θεωρούνται ως τα σημαντικότερα εκθέματα της αιγυπτιακής συλλογής του Λούβρου.

Με τη μέθοδο άνθρακα-14 το περιεχόμενο του ενός αγγείου χρονολογήθηκε το 1035 π.Χ. με απόκλιση 50 χρόνων, ενώ ο Ραμσής πέθανε το 1213 π.Χ.. Το περιεχόμενο του δεύτερου αγγείου, καθαρή ρητίνη, χρονολογήθηκε το 275 π.Χ., την εποχή των Πτολεμαίων.

Σύμφωνα με τον Κονάν, η χρήση των αγγείων αυτών πιθανόν να ήταν η διατήρηση καλλυντικών στο ναό του Ραμσή ΙΙ, κάτι που εξηγεί την ύπαρξη αλοιφής και επιγραφών. Στη συνέχεια ξαναχρησιμοποιήθηκαν ως κανοπικά αγγεία για τα σπλάχνα κάποιου σημαντικού προσώπου.

Ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι "τα διάσημα αγγεία από μπλε πορσελάνη δεν είναι τα κανοπικά αγγεία του Ραμσή".

Ο μύθος για το περιεχόμενο των αγγείων δημιουργήθηκε το 1906, ένα χρόνο μετά την απόκτησή τους από το Λούβρο. Τα δύο από τα αγγεία ήταν άθικτα και τα δύο ανοικτά, και ένας γιατρός από τη Λυών ανακάλυψε μέσα σε αυτά ένα πακέτο τυλιγμένο με λωρίδες λινού υφάσματος που περιείχε μια ταριχευμένη καρδιά.

Επειδή σε ένα από τα βάζα ήταν ζωγραφισμένο το καρτούς του Ραμσή ΙΙ, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στα τέσσερα αυτά αγγεία είχαν τοποθετηθεί τα όργανα του πιο γνωστού όλων των Φαραώ.

Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβητούσαν τη συγκεκριμένη θεωρία, ειδικά μάλιστα μετά την εξέταση της μούμιας του Ραμσή ΙΙ, η οποία βρίσκεται στο μουσείο του Καΐρου, και την ανακάλυψη πως η καρδιά του είναι στη θέση της.