X

Έργα Κιπενμπέργκερ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Έχοντας ζήσει μία ζωή στην κόψη του ξυραφιού, με ρίσκο, προκλητικά, δημιουργικά, σε μία μόνιμη μετακίνηση, αναζητώντας την απόλυτη ελευθερία και με απίστευτες καταδύσεις στο ποτό, ο Γερμανός ζωγράφος Μάρτιν Κιπενμπέργκερ πέθανε το 1997, χτυπημένος από καρκίνο του ήπατος, σε ηλικία μόλις 44 ετών. Ο προσωπικός «μύθος» του καλλιτέχνη διατηρήθηκε ισχυρός, ενώ η φήμη της τέχνης του, όπως και οι τιμές των έργων του, εκτινάχτηκαν μετά τον θάνατό του. Τον Μάρτιν Κιπενμπέργκερ συστήνει ευρύτερα στο αθηναϊκό κοινό, ο πολιτιστικός οργανισμός «Νέον» με μία έκθεση 36 έργων του, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από σήμερα, 10/10, έως τις 26/1/2014.

Ant1news

Έχοντας ζήσει μία ζωή στην κόψη του ξυραφιού, με ρίσκο, προκλητικά, δημιουργικά, σε μία μόνιμη μετακίνηση, αναζητώντας την απόλυτη ελευθερία και με απίστευτες καταδύσεις στο ποτό, ο Γερμανός ζωγράφος Μάρτιν Κιπενμπέργκερ πέθανε το 1997, χτυπημένος από καρκίνο του ήπατος, σε ηλικία μόλις 44 ετών. Ο προσωπικός «μύθος» του καλλιτέχνη διατηρήθηκε ισχυρός, ενώ η φήμη της τέχνης του, όπως και οι τιμές των έργων του, εκτινάχτηκαν μετά τον θάνατό του.

Τον Μάρτιν Κιπενμπέργκερ συστήνει ευρύτερα στο αθηναϊκό κοινό, ο πολιτιστικός οργανισμός «Νέον» με μία έκθεση 36 έργων του, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από σήμερα, 10/10, έως τις 26/1/2014. Κάθε δωμάτιο της έκθεσης διαδέχεται μία κραυγή ελευθερίας του καλλιτέχνη, όπως μαρτυρά και ο τίτλος «A Cry For Freedom». Ο θεατής ακολουθεί τη διαδρομή, ξεκινώντας από το αρχειακό υλικό του ζωγράφου, με αφίσες και προσκλήσεις που ο ίδιος είχε σχεδιάσει για τις εκθέσεις του και τη μακέτα από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Σύρου ΜΟΜΑS, λογοπαίγνιο με το MOMA, (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης).

Ο καλλιτέχνης αγάπησε την Ελλάδα και έζησε για μεγάλα διαστήματα στη Σύρο, στο σπίτι του φίλου του, Μίχαελ Βίρτλε. Εκεί, σε ένα εγκαταλελειμμένο και μισοκτισμένο κτίριο ενός σφαγείου, ο Κιπενμπέργκερ δημιούργησε συμβολικά το MOMAS, με διευθυντή τον ίδιο, να αναλαμβάνει την καθιέρωση καλλιτεχνών.