X

Στους Φάμα, Χάνσεν και Σίλερ το βραβείο

Στους αμερικανούς καθηγητές Γιουτζίν Φάμα, Λαρς Πίτερ Χάνσεν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και τον καθηγητή Ρόμπερτ Σίλερ από το Πανεπιστήμιο Γέιλ απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.

Ant1news

Το βραβείο απονέμεται στους τρεις οικονομικούς επιστήμονες για την «εμπειρική ανάλυση στην τιμολόγηση των στοιχείων ενεργητικού που έθεσαν τα θεμέλια για την κατανόηση της λειτουργία τους».

Η Ακαδημία αναφέρει στο σκεπτικό της ότι ενώ είναι δύσκολο να υπάρξει πρόβλεψη για την άνοδο ή την πτώση σε τιμές ομολόγων ή μετοχών μεσοπρόθεσμα, είναι δυνατόν να προβλεφθούν μακροπρόθεσμες εξελίξεις σε διάστημα τριών ετών ή ακόμη μεγαλύτερο. «Αυτά τα ευρήματα, τα οποία μπορεί να δείχνουν αντιφατικά, αναλύθηκαν από τους εφετινούς νικητές» συμπληρώνει η Ακαδημία.

Ο Σίλερ βοήθησε στη δημιουργία ενός συστήματος στενής παρακολούθησης της αμερικανικής αγοράς ακινήτων. Τον περασμένο Ιούνιο εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο δημιουργίας νέας φούσκας στην αγορά ακινήτων σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ.

Ο Φάμα, είναι ένας εκ των θεμελιωτών των μοντέρνων χρηματοοικονομικών και γνωστός για τις έρευνες που έχει κάνει για την πορεία ορισμένων ομάδων μετοχών, που «έχουν την τάση να εμφανίζουν κατά καιρούς υπεραποδόσεις».

Ο Χάνσεν ανέπτυξε στατιστικές μεθόδους που βοηθούν στην ορθολογική αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων.

«Όπως απέδειξε η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική ύφεση, η λανθασμένη αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να προκαλέσει χρηματοοικονομικές κρίσεις που πλήττουν την οικονομία στο σύνολό της» αναφέρει η Ακαδημία στην ανακοίνωση βράβευσης των τριών οικονομολόγων.

Οι τιμηθέντες επιστήμονες θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο του βραβείου, που είναι 8 εκατ. σουηδικές κορόνες (1,25 εκατ. δολάρια ή 909.000 ευρώ).

Οι αμερικανοί ερευνητές έχουν μονοπωλήσει τα οικονομικά βραβεία τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία φορά που το Νόμπελ δεν πήγε σε αμερικανό οικονομολόγο ήταν το 1999.