X

Στουρνάρας: «Δε θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα»

Κατηγορηματικός ότι δε θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup.

Ant1news

O Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται πλέον στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα και στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως δε θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα.

Όσον αφορά στο λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό», ο υπουργός Οικονομικών το προσδιόρισε γύρω στα 5 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016).
Στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών του Eurogroup έγινε μία αρχική συζήτηση για το θέμα, αλλά η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στα τέλη του έτους.

Ο κ. Στουρνάρας δε συμμερίστηκε τη θέση του Άσμουσεν, εκτελεστικού μέλους του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού με τη μετακύληση ομολόγων. «Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης» απάντησε από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι είναι «πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το μέγεθος του δημοσιονομικού ή χρηματοδοτικού κενού που ενδεχομένως θα προκύψει στην Ελλάδα». Τόσο ο Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Όλι Ρεν, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η αξιολόγηση της Τρόικας θα έχει ολοκληρωθεί ως το Νοέμβριο, ούτως ώστε το Eurogroup να μπορέσει να προχωρήσει στην επίλυση του χρηματοδοτικού κενού.

Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή και με τη μείωση των επιτοκίων.

Τέλος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο υπουργός ανέφερε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας περιορισμένου ύψους ομόλογα.