X

Ζημιές 2,214 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου

Διεύρυνση των ζημιών (μετά φόρων) στα 2,214 δισ. ευρώ για τη χρήση του 2012, από 1,359 δισεκατομμύρια το 2011, ανακοίνωσε ο όμιλος της Τράπεζας Κύπρου.

Ant1news

Σε ότι αφορά την απόδοση άλλων βασικών δεικτών, καταγράφηκε περιορισμός των κερδών, πριν τις απομειώσεις και τα έξοδα αναδιάρθρωσης, στα 620 εκατ. ευρώ (έναντι 797 εκατομμυρίων το 2011), ενώ σημαντική είναι η αύξηση των προβλέψεων, λόγω επιδείνωσης της ποιότητας δανειακού χαρτοφυλακίου και της μείωσης της αξίας των εξασφαλίσεων, στα 2,306 δισ. ευρώ από 426 εκατομμύρια ευρώ το 2011.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση του, οι κυριότεροι παράγοντες που έχουν επηρεάσει σημαντικά το συγκρότημα είναι, κατόπιν των αποφάσεων του Eurogroup, η πώληση των εργασιών της στην Ελλάδα, η απόκτηση των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και η πώληση δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής στη Ρουμανία.

Κομβικό ρόλο διαδραματίζει και το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης, μέσω διάσωσης με ίδια μέσα, μετά την μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές, ενώ όπως τονίζεται, σύμφωνα με την Αρχή Εξυγίανσης, η Τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε σε επίπεδο που να μπορεί να απορροφήσει πιθανές μελλοντικές ζημιές στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο.