X

Κίνα: «Χρυσές» δουλειές για τα εκτροφεία κατσαρίδων

Μπορεί να προκαλεί αηδία στους περισσότερους, όμως για κάποιους αποτελεί μία πρωτότυπη κερδοφόρα επιχείρηση. Ο λόγος για τα εκτροφεία κατσαρίδων.

Ant1news



«Χρυσοφόρα» επένδυση - όσο αποκρουστική και αηδιαστική κι αν είναι - τείνουν να γίνουν στην Κίνα τα εκτροφεία κατσαρίδων. Αυτή τη στιγμή στην ασιατική χώρα υπάρχουν περίπου 100 εκτροφεία και αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Σε αυτά οι παραγωγοί μετά την εκτροφή τους, τις αποξηραίνουν και εν συνεχεία τις προωθούν σε χώρες της Ασίας, για την παρασκευή καλλυντικών, αλλά και φαρμάκων, βγάζοντας μεγάλο κέρδος.

Σύμφωνα με τον Γουάνγκ Φουμίνγκ, τον μεγαλύτερο εκτροφέα της Κίνας, η τιμή των κατσαρίδων έχει δεκαπλασιαστεί από το 2010 που ξεκίνησε την εκτροφή τους και από δύο δολάρια το κιλό που πωλούνταν τώρα αγγίζουν τα είκοσι. Ο ίδιος ανέφερε ότι για κάθε 3 περίπου δολάρια που επενδύονται το κέρδος είναι 11 δολάρια.

Ο 43χρονος Γουάνγκ, που ήθελε να αρχίσει μία επιχείρηση, ξεκίνησε τυχαία να εκτρέφει κατσαρίδες και όχι μόνο δεν το μετάνιωσε, αλλά προτρέπει κι άλλους να ασχοληθούν με την παραγωγή τους. «Κατάλαβα ότι ήταν πιο εύκολο να τις μεγαλώσεις και πιο κερδοφόρο», τόνισε σχετικά και για να δείξει πόσο πιο μικρό είναι το κόστος παραγωγής τους έφερε ως παραδείγματα την τροφή τους και την… αντοχή τους στην επιβίωση. Όπως λέει τρώνε τα πάντα, αν και έχουν μία ιδιαίτερη προτίμηση στα σάπια λαχανικά...

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταιρείες προτιμούν τις αμερικάνικες κατσαρίδες (Periplaneta Americana), τα ενήλικα μέλη των οποίων ποικίλουν σε μήκος από 2,7 έως και 5,5 εκατοστά. Τουλάχιστον πέντε φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν κατσαρίδες για τα παραδοσιακά κινεζικά φάρμακα.