X

Ανάδειξη πλειοδοτών για τα 28 ακίνητα του Δημοσίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε ομόφωνα τις Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και την Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ ως Πλειοδότριες του διαγωνισμού για την πώληση και μίσθωση 28 ακινήτων που έχουν κατανεμηθεί σε δυο χαρτοφυλάκια και στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υπουργεία, εφορίες και υπηρεσίες δημόσιας τάξης.

Ant1news

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα Υπουργεία Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας. Στο «πακέτο» των 28 ακινήτων περιλαμβάνονται ακόμη τα κτήρια  που στεγάζουν την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. το Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Αλλοδαπών Aττικής και την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, το Γενικό Χημείο του Κράτους, την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, την Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, την ΔΟΥ Ξάνθης (A&B) και το Χημείο Ξάνθης καθώς και τα ακίνητα των Δ.Ο.Υ.: A'  Αθηνών, IZ’  Αθηνών, B' Κορίνθου, Β' Χαλκίδας, ΙΘ΄ Αθηνών, Παλλήνης, Γλυφάδας, Χολαργού, Κηφισιάς, Αγίων Αναργύρων, Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης.

Το έργο αφορά στην πώληση και λειτουργική μίσθωση των εν λόγω κτιρίων από το Ελληνικό Δημόσιο για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ οι επενδυτές αναλαμβάνουν την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων για την αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και την κύρια συντήρησή τους για την περίοδο αυτή.

όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, οι ανωτέρω επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ επιτυγχάνεται αξιοσημείωτη εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο, καθώς άνω του 15% των κτιρίων παρέμενε μέχρι σήμερα άδειο και αναξιοποίητο.

Το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 261,31 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση, δεδομένης της καίριας συμμετοχής ξένων κεφαλαίων.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε 8 επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στη Β’ Φάση των διαγωνισμών για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας και τμήματος του Λιμένα Πύλου.

Οι διαγωνισμοί αυτοί εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα  Νηρηίδες, που αφορά την αξιοποίηση 46 τουριστικών λιμένων της χώρας, μέσω παραχωρήσεων (μακροχρόνιες μισθώσεις). Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία των υποδομών εκείνων που θα επιτρέψουν την ουσιαστική αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας.