X

«Άναψαν» φωτιές οι στίχοι του Κ.Π. Καβάφη

Οι στίχοι του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη έχουν γεμίσει την Αθήνα, στο πλαίσιο δράσης που προκάλεσε αντιδράσεις, θετικές κι αρνητικές.

Ant1news



«Δεν έχω σήμερα κεφάλι για δουλειά», «Είν' επικίνδυνον πράγμα η βία», «Ξένος εγώ ξένος πολύ», «Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις», «Και τέλος πάντων, να, τραβούμ' εμπρός» «Όπως μπορείς πια δούλεψε, μυαλό» «Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή», είναι κάποιοι από τους στίχους του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη που «ταξιδεύουν» στην Αθήνα με λεωφορεία, τρένα, τραμ και μετρό.

Κι αν οι φίλοι της ποίησης υποδέχθηκαν με σεβασμό και θαυμασμό τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, δεν έλειψαν και οι επικριτές, που χλευάζουν με παρεμβάσεις πάνω στη φωτογραφία του «καβαφικού» κόκκινου λεωφορείου. Αποσπάσματα από… άσματα γνωστών λαϊκών τραγουδιστών έχουν αντικαταστήσει τους στίχους του Καβάφη πάνω στο κόκκινο αστικό λεωφορείο με τη βοήθεια της τεχνολογίας και οι συγκεκριμένες φωτογραφίες κάνουν το γύρο του διαδικτύου σε μια προσπάθεια διακωμώδησης μιας σημαντικής πολιτιστικής πρωτοβουλίας.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει όμως και ο στίχος «Είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία», καθώς κάποιοι επιλέγουν να τον συνδυάσουν με τις τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα, με φόντο και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την όλη συζήτηση περί βίας και θεωρίας των δύο άκρων. 

Αν όμως κάποιος διαβάσει μεγαλύτερο απόσπασμα του ποιήματος,  όπου ο Καβάφης λέει: «Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός. Να μη βιαζόμεθα, είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία» τότε δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για παρερμηνείες…

Το Ίδρυμα Ωνάση μετά τις αντιδράσεις προέβη στη διαβεβαίωση ότι «κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες» στην επιλογή του καβαφικού στίχου «είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία» που αναγράφεται σε ορισμένα αστικά λεωφορεία στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Ωνάση, «ούτε υπήρξαν, ούτε υπάρχουν».

Όπως ωστόσο σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο επίμαχος στίχος θα συμπληρωθεί όπου έχει αναρτηθεί ως εξής: «Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία».

Η ιδέα αποτελεί την πρώτη μιας σειράς δράσεων με πρωτοβουλία του Αρχείου Καβάφη, το οποίο έχει περιέλθει στην κυριότητα του Ιδρύματος Ωνάση, με στόχο οι στίχοι να συναντήσουν στους δρόμους τους ανθρώπους για τους οποίους γράφτηκαν.  

Η συγκεκριμένη καμπάνια είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων που προγραμματίζει το Αρχείο Καβάφη, και τις επόμενες ημέρες (έως τις 29/10) θα ανακοινωθεί η πολιτική και η φιλοσοφία του Αρχείου.

Γύρω στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα προσκαλέσει το κοινό σε έναν οπτικοακουστικό περίπατο στην Ακαδημία Πλάτωνος με την έκθεση «Εικαστικοί Διάλογοι» να ξεδιπλώσει αυτή τη φορά τη ματιά έντεκα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της νέας γενιάς πάνω στο σύμπαν του τιμώμενου φέτος ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.