X

Άσκηση πολέμου με πραγματικά πυρά

Η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «Νικηφόρος 2013» της Τακτικής Διοίκησης του 41ου Συντάγματος Πεζικού «Σαράντα Εκκλησιές» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Σαμοθράκη, με έμφαση στις νυχτερινές βολές.

Ant1news

Η  διάσταση των νυχτερινών βολών  αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή ενός νέου ''δόγματος'' του ΓΕΣ που επιδιώκει την εκπαίδευση των  μονάδων σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας με ασκήσεις που περιλαμβάνουν και φάσεις  που επιβάλλεται να γίνουν σε νυχτερινό περιβάλλον.

Ο ''Νικηφόρος'' πάντως δεν περιορίστηκε σε νυχτερινές επιχειρήσεις. Στη διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκαν, πέραν των άλλων,  βολές (αντιαεροπορικές, αντιαρματικές κλπ)  με πραγματικά πυρά, ημέρα και νύχτα, με το σύνολο των διατιθέμενων όπλων και μέσων του Σχηματισμού, με συμμετοχή εφέδρων και εθνοφυλάκων.

Το υπόλοιπο φάσμα ενεργειών περιλάμβανε, στο πλαίσιο του σεναρίου,  δράσεις όπως εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων και προγεφυρωμάτων που δημιούργησαν  εχθρικές αεροκίνητες δυνάμεις, εξουδετέρωση διεισδύσεων, υποδοχή ενισχύσεων με  οργάνωση ζωνών ρίψεων κ.α., ανεφοδιασμός φίλιων αμυνόμενων δυνάμεων με εναέριες ρίψεις, ανασυγκροτήσεις υπό συνθήκες πίεσης, επιχείρηση άμυνας επί της ακτής, συγκρότηση και ταχυκίνητη επέμβαση μονάδας με εφεδρικές δυνάμεις κ.λπ.