X

Κατά λάθος ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές

Πολλά έντομα και αράχνες επιδίδονται σε ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, συμβαίνουν κατά λάθος, όπως εκτιμά διεθνής ομάδα εξελικτικών βιολόγων.

Ant1news

Το βιαστικό ή ακόμα και το απερίσκεπτο ομοφυλοφιλικό σεξ, που όπως υποστηρίζουν οι βιολόγοι, χαρακτηρίζει πολλά έντομα και αράχνες δεν δείχνει να είναι τυχαίο φαινόμενο στα πτηνά και τα θηλαστικά. Σε πολλά είδη έχουν παρατηρηθεί μακρόχρονοι, ή ακόμα και διά βίου ομοφυλοφιλικοί δεσμοί, κάτι που είναι απίθανο να συμβαίνει λόγω απλής σύγχυσης.

Οι εξελικτικοί βιολόγοι πιστεύουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η ομοφυλοφιλία μπορεί να συνδέεται με εξελικτικά οφέλη. Μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες «εξάσκησης» για τα νεαρά αρσενικά, να διατηρεί τους κοινωνικούς δεσμούς και την ιεραρχία, ή να συνδέεται με γονίδια που αυξάνουν έμμεσα την αναπαραγωγική επιτυχία.

Η ερευνητική ομάδα, από την Ελβετία και το Ισραήλ, προχώρησε σε ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας για τα αρσενικά 110 ειδών εντόμων και αραχνίδιων. Σε γενικές γραμμές, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τις προσαρμοστικές θεωρίες που έχουν προταθεί για τα θηλαστικά, αφού η ομοφυλοφιλία σε αυτά τα ζώα δεν δείχνει να προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα.

Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, λένε οι ερευνητές, δείχνει ότι οι συμπεριφορές αυτές οφείλονται στην πραγματικότητα σε εσφαλμένη αναγνώριση του υποψήφιου συντρόφου. Κάποια αρσενικά μπορεί να κουβαλούν πάνω τους τις φερομόνες των θηλυκών με τα οποία είχαν ζευγαρώσει νωρίτερα, ερεθίζοντας έτσι άλλα αρσενικά. Σε άλλες περιπτώσεις, τα αρσενικά και τα θηλυκά απλά μοιάζουν υπερβολικά μεταξύ τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έντομα και αράχνες δεν είναι επιλεκτικά επειδή το συμφέρον τους είναι να κάνουν σεξ και να αναπαραχθούν σε κάθε ευκαιρία. Η εξήγηση αυτή, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, στηρίζεται από το γεγονός ότι πολλά άλλα είδη που δείχνουν ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές έχουν ταυτόχρονα την τάση να ζευγαρώνουν με συγγενικά είδη ή ακόμα και με αντικείμενα όπως τα μπουκάλια μπύρας.

Παρόλα αυτά, η ερμηνεία που δίνουν οι ερευνητές στην ομοφυλοφιλία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνδέεται έμμεσα με άλλα ωφέλιμα χαρακτηριστικά. Μια παρόμοια εξήγηση, εξάλλου, έχει προταθεί για την ομοφυλοφιλία στον άνθρωπο, καθώς υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι τα γονίδια που μπορεί να κάνουν ομοφυλόφιλο έναν άνδρα μπορεί ταυτόχρονα να αυξάνουν την αναπαραγωγική επιτυχία των γυναικών που τα φέρουν.