X

Ομπάμα: «Η NSA δεν παρακολουθεί την Μέρκελ»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι η NSA δεν παρακολουθεί τις τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις.

Ant1news

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά ανακοίνωσε το Βερολίνο, εν μέσω πληροφοριών και δημοσιευμάτων που περιήλθαν σε γνώση της καγκελαρίας σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε την Μέρκελ, κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους, ότι «οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της καγκελαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Προηγήθηκε δήλωση του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ πως το Βερολίνο έχει λάβει πληροφορίες  ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιθανόν παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ και ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τον Ομπάμα για να ζητήσει διευκρινίσεις. «Αποστείλαμε άμεσα  αίτημα στους Αμερικανούς εταίρους μας ζητώντας άμεση και ολοκληρωμένη διευκρίνιση», υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας πρόσθεσε πως η Μέρκελ είπε στον Ομπάμα ότι εάν αληθεύουν τα περί παρακολουθήσεως, θεωρεί το γεγονός αυτό «εντελώς απαράδεκτο» και αποτελεί «σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη» ανάμεσα στους δύο εταίρους.