X

Αρχαιοελληνικά έργα θα «ταξιδέψουν» σε Καναδά και ΗΠΑ

Ένα υπερατλαντικό ταξίδι ετοιμάζονται να κάνουν αρχαιοελληνικά έργα τα οποία θα φιλοξενηθούν και θα εκτεθούν σε μουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ

Ant1news

Η έκθεση με θέμα: «Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» θα εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο του 2014 και θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016 και στόχος είναι η προβολή της Ελλάδας μέσα από την παρουσίαση του ελληνικού Πολιτισμού. Τα αρχαιοελληνικά έργα θα φιλοξενηθούν κατ’ αρχήν στο καναδικό μουσείο και έπειτα στο Μουσεία Field στο Σικάγο και του National Geographic στην Ουάσιγκτον, και ίσως-λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και από άλλους πολιτιστικούς Οργανισμούς- και σε άλλα μουσεία στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω εκθέματα θα βγουν για πρώτη φορά εκτός ελληνικών συνόρων, ωστόσο σημαντική παράμετρος αποτελεί το γεγονός ότι το κόστος δεν θα επιβαρύνει την ελληνική πλευρά.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, της γενικής γραμματέως Λίνας Μενδώνη και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Βλαζάκη, καθώς και των εκπροσώπων των ξένων μουσείων, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής του Καναδά.

Ως ένα «μακρύ και γοητευτικό ταξίδι του διαχρονικού Ελληνισμού σε μακρινές, αλλά και τόσο φιλικές χώρες» χαρακτήρισε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος τη μεγάλη έκθεση αρχαιοτήτων. «Όχι μόνον ο αριθμός και η σπουδαιότητα των εκθεμάτων, αλλά και ο τίτλος «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» φανερώνουν ότι δεν πρόκειται απλώς για μια έκθεση» είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στη συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Και συνέχισε: «Πρόκειται για ακόμα ένα μεγάλο ταξίδι του Ελληνισμού. Ένα ταξίδι με εθνική σημασία, που, μέσα από σημαντικά εκθέματα από τα αρχαιολογικά μουσεία όλης της χώρας, αλλά και μέσα από πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, αποκαλύπτει το λαό μας και τα επιτεύγματά του».


«Είμαστε υπερήφανοι για τον ρόλο που διαδραματίσαμε στη διοργάνωση της έκθεσης και κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένοι που το Μουσείο μας συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστων, επιλεγμένων σταθμών της περιοδείας της στη Βόρεια Αμερική, το 2015 και το 2016. Εκτιμάται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έκθεση του είδους της, που παρουσιάζεται στη Βόρειο Αμερική εδώ και αρκετές δεκαετίες, δεδομένων του πλήθους και της ποικιλίας των εκθεμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Καναδικού Μουσείου Πολιτισμού Μαρκ Ο’ Νιλ, ευχαριστώντας το ΥΠΠΟΑ και ευελπιστώντας, όπως ανέφερε, κάποια μέρα να υπάρξει μια ανταπόδοση και να μεταφερθούν στην Ελλάδα μερικές από τις συναρπαστικές ιστορίες που έχει να διηγηθεί ο Καναδάς.

Εννέα χρονολογικές, αλλά και θεματικές ενότητες απαρτίζουν την έκθεση. Το χρονολογικό πλαίσιο καλύπτει από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο, δηλαδή από περίπου το 6000 π.Χ. μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ. «Το σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται για μια απλή παράθεση», τόνισε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. «Αντιθέτως, η έκθεση αναπτύσσει τη διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού και καταδεικνύει την ουσιαστική συνοχή των περιόδων μεταξύ τους και των μνημείων που αυτές κατέλειπαν. Σε συνδυασμό μάλιστα με την έκθεση “Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές”, που πραγματοποιείται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, εγγυάται τη συνεχή παρουσία του πολιτισμού μας για μεγάλο διάστημα σε σημαντικά μουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ».