X

Ξεκινούν οι έλεγχοι για την εισφοροδιαφυγή

Την Τετάρτη ξεκινούν οι έλεγχοι για την εισφοροδιαφυγή, που προανήγγειλαν Γιάννης Βρούτσης και Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Ant1news

Ο υπουργός Εργασίας και ο διοικητής του ΙΚΑ ανακοίνωσαν παράλληλα τη «φραγή» στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων των ασυνεπών εργοδοτών, τη διεκδίκηση των απλήρωτων εισφορών (1 δισ. φέτος και 5-6 δισ. ευρώ, από προηγούμενα έτη) και τον αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό έλεγχο, σε μηνιαία βάση, των υποβαλλόμενων ΑΠΔ και των ποσών που αντιστοιχούν στις δηλώσεις των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σημειώνει ότι «η υγιής επιχειρηματική κοινότητα συμφωνεί απόλυτα με αυτή τη θέση γιατί δεν θέλει να συμβιώνει με τον βραχνά των οφειλών, των δυσβάσταχτων προστίμων και των κατασχέσεων. Συμφωνεί επίσης με τους ηλεκτρονικούς ελέγχους και τα μηχανογραφικά εργαλεία που το Υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ, με καθυστέρηση ετών ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν. Από τη στιγμή όμως που η κυβέρνηση καλεί παλαιούς και νέους οφειλέτες του ΙΚΑ, προκειμένου να μην αποστερηθούν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής Α.Π.Δ και την ασφαλιστική τους ενημερότητα, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους,  θα πρέπει η ίδια να πιέσει ώστε να γίνουν πραγματικά «ευνοϊκοί» οι όροι της ρύθμισης».

Από την πλευρά του ο  πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τους αυστηρούς ελέγχους του ΙΚΑ που ξεκινούν στις επιχειρήσεις από αύριο, δήλωσε: «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην κυβέρνηση ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που πραγματικά αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα προς το Δημόσιο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».