X

Αλλαγές στη δόμηση εκτός σχεδίου

«Πάγο» στην οικοδόμηση κατοικιών στις εκτός σχεδίου περιοχές επιχειρεί να βάλει το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας, το οποίο επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ.

Ant1news



Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το νομοσχέδιο φέρνει μεγάλες αλλαγές στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, καθώς οι σχετικές αρμοδιότητες περνούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που θα έχουν πλέον και τον πρώτο λόγο για την εκπόνηση των σχεδίων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι αλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:

- Εντός 3-7 ετών θα ολοκληρώνονται οι εντάξεις στο σχέδιο πόλεως από 8-25 χρόνια που ισχύει σήμερα.

- Καταργείται η παρέκκλιση της αρτιότητας οικοπέδων 2 στρεμμάτων που βρίσκονται σε ακτίνα 120 μέτρων από τα όρια του οικισμού. Απαιτούνται τουλάχιστον 4 στρέμματα για να είναι άρτια και οικοδομήσιμα.

- Δεν καταργείται η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, όμως μειώνεται η δομήσιμη επιφάνεια σε 100-150τ.μ. (από 200 τ.μ. που ισχύουν σήμερα για τα 4 στρέμματα).

- Δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης οικονομικών δραστηριοτήτων, πλην κατοικιών, σε βάθος 200 μέτρων από εθνικό ή επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Στόχος μεταξύ άλλων είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανέγερσης κατοικιών σε οικόπεδα που βρίσκονται σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.