X

Έφοδος των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Λίγο μετά τις 4.00 τα ξημερώματα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα, εισήλθαν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Εικόνες από το εσωτερικό του κτιρίου.

Ant1news



Όπως έγινε γνωστό η απόφαση για την επέμβαση της αστυνομίας της ΕΡΤ ελήφθη μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να λήξει η κατάληψη των εργαζομένων, την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει παράνομη. Το επιχειρησιακό σκέλος χειρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Δένδιας.

Κατά την έφοδο της αστυνομίας επικράτησε ένταση, με τα ΜΑΤ να κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών στο προαύλιο του Ραδιομέγαρου, για να απομακρύνουν τον κόσμο. Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννης. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, ενώ στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν απλώς προσαγωγές και δεν υπήρχε λόγος για να κρατηθούν.

Η αστυνομία ζήτησε στις 2.00 τα ξημερώματα την παρουσία εισαγγελέα σε ρόλο «διαπραγματευτή» από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να γίνει η επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, στην Αγία Παρασκευή, χωρίς να σχηματιστεί δικογραφία και χωρίς να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Η Αστυνομική Διεύθυνση δεν επικαλείτο για την εισαγγελική παρουσία επιχείρηση στα πλαίσια εφαρμογής αυτοφώρου για διάπραξη ποινικού αδικήματος, όπως η κατάληψη δημοσίου κτιρίου αλλά την υποβολή συστάσεων.

Το αίτημα της Αστυνομίας αφορούσε άρθρο του νόμου 1756/1988 «περί κανονισμού δικαστηρίων» που προβλέπει την παρουσία εισαγγελέα, προκειμένου να απευθύνει συστάσεις, ώστε να εκκενωθεί το κτίριο χωρίς τον σχηματισμό δικογραφίας και χωρίς να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, με την παρουσία εισαγγελέα έγινε καταμέτρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού της ΕΡΤ, ενώ έξω από το κτίριο βρίσκονται τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, που ζητούν να τους επιτραπεί να είναι παρόντες στην καταμέτρηση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί σχετική άδεια.

Παράλληλα, εργαζόμενοι της ΕΡΤ και συνδικαλιστές κάλεσαν τον κόσμο να μεταβεί στο ραδιομέγαρο για να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του και να διαμαρτυρηθεί για την επέμβαση.

 


Ένταση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ



Ένταση επικράτησε στο μεταξύ γύρω στις έξι το πρωί έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους εργαζόμενους και τον κόσμο που βρισκόταν στη λεωφόρο Μεσογείων. Έξω από το Ραδιομέγαρο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ τα ΜΑΤ έχουν οδηγήσει τον κόσμο προς την Αγ. Ιωάννου.

Στο σημείο βρέθηκαν πολλοί βουλευτές μεταξύ των οποίων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Νίκος Βούτσης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Το παρών έδωσε και ο γνωστός τραγουδιστής Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1.



Και οι δύο πύλες του ραδιομεγάρου είναι κλειστές, ενώ η επέμβαση της αστυνομίας στο κτίριο έγινε από την πλαϊνή είσοδο, επί της οδού Δημητσάνας. Κλειστά ήταν από το πρωί και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων, ενώ το μεσημέρι ήταν κλειστό μόνο το ρεύμα της ανόδου.

 Εν τω μεταξύ, η ΟΛΜΕ καλεί σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 16:00 στην Αγία Παρασκευή έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Στο κτίριο βρίσκονταν από το μεσημέρι και εκπρόσωποι των εργαζομένων του Πολυτεχνείου και ανέφεραν πως οι φοιτητές, μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, θα συγκεντρωθούν το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.




Αντιδράσεις για την επέμβαση της Αστυνομίας



Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας, επισήμανε στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στην έφοδο των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Παράλληλα, σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης προκάλεσε στη Βουλή η εκκένωση του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη να σχολιάζει ότι θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί νωρίτερα ο νόμος, από τη στιγμή που όλες οι προσπάθειες εκτόνωσης της κατάστασης απέβησαν άκαρπες.

Από το Καζακστάν και μέσω Twitter απένειμε τα εύσημα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, σχετικά με την έφοδο στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Για την επέμβαση στην ΕΡΤ ρωτήθηκε από τον ΒΗΜΑ FM ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, ο οποίος έκανε λόγο για μια «πολιτική απόφαση που είχε ληφθεί το τελευταίο διάστημα και ο σχεδιασμός είναι η δημόσια τηλεόραση να μεταφερθεί αφού πρώτα γίνει η παραλαβή του κτιρίου και με τη μεταφορά να αποκατασταθεί ένα κανονικό πρόγραμμα και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και στη συνέχεια η ΝΕΡΙΤ, η οποία έχει συγκροτηθεί πλέον και υπάρχει ως νομικό πρόσωπο, να αναλάβει σιγά-σιγά την ευθύνη και να προχωρήσει τον προγραμματισμό του νέου δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε ότι  η επέμβαση στην ΕΡΤ «έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Λειτουργεί το μεταβατικό σχήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης, το οποίο δεν λειτουργεί με τα μηχανήματα που είναι στην κυριότητά της. Αυτό δεν γίνεται μία μέρα. Γίνεται τέσσερις μήνες διότι κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι διαφωνούν με τις αποφάσεις που έχει πάρει το Κοινοβούλιο και η ελληνική κυβέρνηση και έχουν καταλάβει το κτίριο. Ε, εντάξει. Αυτό δεν γίνεται. Δηλαδή, δεν κατάλαβα; Θα ξεκινήσει να λειτουργεί η ΔΤ χωρίς τον εξοπλισμό που είναι στην κυριότητά της και τον έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός;»

Ο Πέτρος Τατσόπουλος από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στον ΒΗΜΑ FM σημείωσε ότι «το ίδιο ακριβώς έκαναν με τους «αγανακτισμένους», πρώτα τους άφησαν να εξαντληθούν ή να φύγουν, για να κάνουν αυτό το ντου στις 4.30’ το πρωί και δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πλάκα μ’ αυτό… Όλα τα κόμματα δέχονται ότι αυτό το πράγμα είναι παράνομο, εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. που έχουν τη δεδηλωμένη της Βουλής και γι’ αυτό κάνουν κυβέρνηση. Όλοι θεωρούμε ότι είναι μια παράνομη πράξη και δεν τη νομιμοποιεί η πλειοψηφία, τα πέντε από τα επτά κόμματα της Βουλής».

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπαλάφας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον  ΒΗΜΑ FM  είπε ότι "κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι (η επέμβαση) γίνεται σήμερα και όχι στη διάρκεια των προηγούμενων πέντε μηνών για να αλλάξει η ατζέντα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι με την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε., η κυβέρνηση θέλει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, διότι δεν μπορεί να πάει σ’ αυτήν με κάποια πράγματα που θα έβγαιναν στην πορεία. Μπορούσαν αυτά τα πράγματα να αντιμετωπιστούν διαφορετικά, αλλά όλα ξεκίνησαν στις 11 Ιουνίου, με το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση στο όνομα μιας αναδιάρθρωσης, αναγκαίας ή μη και σε ένα βαθμό αναγκαίας".

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Μαργαρίτης σχολίασε ότι "η ΔΗΜΑΡ ήρθε σε ρήξη με τη Ν.Δ. στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της ΕΡΤ. Θέλω να είμαι ειλικρινής: δεν ήταν η αιτία, αλλά η αφορμή. Νομίζω ότι η εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα δείχνει το αδιέξοδο από την πλευρά της κυβέρνησης και το επιστέγασμα ήταν αυτό που συνέβη σήμερα με τα ΜΑΤ. Έχω την εκτίμηση ότι δεν μπορεί σε μία σύγχρονη δημοκρατία να οδηγηθούμε σε μία πολιτική εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων με τα ΜΑΤ. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πλήγμα κατά της δημοκρατίας".

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης σημείωσε στον ίδιο σταθμό ότι «είμαστε νόμιμοι και ξαφνικά έκαναν μας ντου. Άλλους τους έβγαλαν έξω και άλλους τους μπουζουριάσανε μέσα. Ντρεπόμαστε, δυστυχώς, για τη δημοκρατία. Εμείς οι Έλληνες είχαμε δώσει τα φώτα της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Αλλά η τρομοκρατία του πρωθυπουργεύοντος Σαμαρά δεν θα περάσει. Ο χρόνος τους τελειώνει, όπως τελειώνει ο χρόνος κάθε πολιτικού. Εμείς θα αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας και για να ανοίξει η ΕΡΤ».

Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της σε ανακοίνωση της τονίζει ότι η κυβέρνηση «έδειξε το αυταρχικό της πρόσωπο, χρησιμοποίησε την Αστυνομία και τα ΜΑΤ για να εκφοβίσει, να τρομοκρατήσει, να επιβάλει ετσιθελικά τις επιλογές της. Ο αντιδημοκρατικός της κατήφορος δεν έχει τελειωμό» και καλεί σήμερα όλες τις οργανώσεις μέλη της, μαζί με τους εργαζόμενους σε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 4μ.μ, κοντά στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ,  στην πλατεία της  Αγίας Παρασκευής.



Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης βρίσκεται από το πρωί η είδηση της επέμβασης της αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.