X

Χιλιάδες ΙΧ με βουλγαρικές πινακίδες για αποφυγή φόρων και τελών

Ολοένα και αυξάνονται οι Έλληνες που αγοράζουν πολυτελή αυτοκίνητα στη Βουλγαρία και τοποθετούν βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας προκειμένου να γλιτώνουν τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελείας στη χώρα μας.

Ant1news



Σε 40.000 υπολογίζονται οι Έλληνες που κυκλοφορούν με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας με βάση τα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς της γειτονικής χώρας, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Με την τακτική αυτή, που εν γένει δεν θεωρείται παράνομη, τα κρατικά ταμεία στερούνται πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελείας. Είναι ενδεικτικό ότι για ένα πολυτελές αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού στη Βουλγαρία ο ιδιοκτήτης πληρώνει συνολικά 170 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα δίνει τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Η τακτική αυτή επιλέγεται, όμως, και από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μεταφορών, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα βουλγαρικά φορτηγά και οι νταλίκες που κινούνται στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας, η δραστηριοποίηση ξένων οχημάτων στην ελληνική αγορά προκαλεί απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από μη απόδοση του αναλογούντος φόρου. Βάσει των εκτιμήσεων,μάλιστα, ο τζίρος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Χαρακτηριστικό δε είναι ότι τα ασφάλιστρα για την κάλυψη αστικής ευθύνης προς τρίτους από την κυκλοφορία φορτηγού στην Ελλάδα, στη χαμηλότερη κατηγορία, κοστίζουν πάνω από 5.000 ευρώ το χρόνο, ενώ στην Βουλγαρία μία μικτή ασφάλεια κοστολογείται στα 600 ευρώ το χρόνο.