X

Οι μέλισσες δεν μυρίζουν πια τα λουλούδια

Η ρύπανση του αέρα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, ιδίως των μηχανών ντίζελ, δημιουργεί χημικές «παρεμβολές» στην ικανότητα των μελισσών να μυρίζουν τα λουλούδια, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Ant1news


Η ικανότητα αναγνώρισης των αρωμάτων των λουλουδιών από τις μέλισσες έπεσε από το 99% στο 30%, κατά μέσο όρο, όπως διαπίστωσαν βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τρέισι Νιούμαν του Ινστιτούτου Επιστημών της Ζωής του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό "Scientific Reports", εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι  συγκεκριμένη ομάδα πτητικών χημικών ουσιών που εκλύονται κυρίως από τις εξατμίσεις, αλλά και από καύσεις μείγματος μονοξειδίου και διοξειδίου του αζώτου, διαταράσσουν και ελαττώνουν σημαντικά την αντίδραση των μελισσών στα αρώματα των λουλουδιών.

Η ρύπανση του αέρα δημιουργεί χημικές «παρεμβολές», διαταράσσοντας την ικανότητα των μελισσών να «διαβάζουν» τα χημικά μηνύματα που εκλύουν τα άνθη και να προσανατολίζονται προς αυτά, με τη βοήθεια και της όρασής τους.

Όσο πιο καλά οι μέλισσες αναγνωρίζουν τα πλούσια σε νέκταρ λουλούδια, τόσο πιο αποτελεσματικά είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο της γονιμοποίησης των φυτών αλλά και να βρουν τροφή. Η έλλειψη τροφής έχει, μεταξύ άλλων, επίπτωση στον πληθυσμό τους και στην ποσότητα μελιού που παράγουν.

Η (επικονίαση) γονιμοποίηση των φυτών από τις μέλισσες, όταν συλλέγουν το νέκταρ, είναι ζωτικός παράγοντας για τη γεωργία και τη διατροφή της ανθρωπότητας.

Πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής εξαρτάται από τις μέλισσες, τα πουλιά και τις νυχτερίδες.  Οι υπηρεσίες γονιμοποίησης που προσφέρουν δωρεάν αξίζουν, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 2011, 153 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την ανθρώπινη οικονομία.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν λιγοστέψει οι επικονιαστές στη φύση εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως η καταστροφή των οικοσυστημάτων, η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και οι ασθένειες στα ζώα.