X

Εμπλοκή σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα

Το ρεσιτάλ αδιαλλαξίας από την τρόικα απομακρύνει, όπως όλα δείχνουν, την προοπτική συμφωνίας έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με εμπλοκή σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα συνεχίζεται η δύσκολη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, αφού οι δανειστές σε κάθε συνάντηση με τους υπουργούς παρουσιάζουν και μία νέα απαίτηση, που όμως έχει και δημοσιονομικό κόστος, ανεβάζοντας έτσι τη διαφορά με την κυβέρνηση στο 1 δις ευρώ.

Το κενό συνεννόησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας, από τις παράλογες απαιτήσεις των επικεφαλής των δανειστών φαίνεται και από δηλώσεις έλληνα αξιωματούχου, που επικαλείται η εφημερίδα Guardian. «Είναι άσχημα - είναι σαν είμαστε ξανά στο 2010», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Άλλος αξιωματούχος στην εφημερίδα χαρακτηρίζει τυφλή την τρόικα, αφού δεν βλέπει ότι ο λαός θα ξεσηκωθεί σε οποιοδήποτε νέο μέτρο επιβληθεί. «Η τρόικα μας πιέζει για να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές», λέει χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος και διερωτάται: «Είναι τυφλοί; Αν μας υποχρεώσουν να επιβάλλουμε ακόμα και μισό μέτρο περισσότερο, τότε θα γίνει επανάσταση σε τούτη τη χώρα».

Το πόσο σκληρό είναι το παζάρι των δύο πλευρών αποτυπώνεται σε αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αβέβαιο εάν θα έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έως τις 9 Δεκεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι 50-50 οι πιθανότητες εάν θα προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου».

Τα ζητήματα που εγείρονται πλέον δεν έχουν να κάνουν μόνο στο δημοσιονομικό κενό, αλλά σε όλα σχεδόν τα προαπαιτούμενα, που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχουν κλείσει έως τις 9 του Δεκέμβρη, πράγμα όμως δύσκολο, αφού η τρόικα τραβά διαρκώς καινούργιους «λαγούς» από το καπέλο.

Ενδεικτική του «ψυχρού πολέμου» που έχει ξεσπάσει είναι και η σκληρή στάση του πράου υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, που στις επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να διακόψει τη διαπραγμάτευση με αφορμή το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων.

Μήνυμα στην τρόικα για το θέμα των αμυντικών βιομηχανικών έστειλε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων: «Η Ευρώπη πρέπει πάσει θυσία να στηριχθεί στην αμυντική βιομηχανία της και τον βασικό πυλώνα της, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό θα πράξουμε».

Όσον αφορά στο «πακέτο» Βρούτση, η τρόικα δέχεται με το ζόρι 500 εκατομμύρια ευρώ από τα 800 που κοστολογούσε αρχικά το υπουργείο Εργασίας τη δέσμη μέτρων για την εισφοροδιαφυγή.

Την ίδια ώρα, τεράστια είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές όσον αφορά στην εκτίμηση εσόδων από την ανάκαμψη της οικονομίας το 2014, αφού ενώ το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει 700 εκατομμύρια ευρώ, η τρόικα θεωρεί ότι το άμεσο όφελος δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.