X

Με νηστεία… πολεμούν τη μόλυνση του περιβάλλοντος

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νορβηγίας αποφάσισαν να πολεμήσουν για τη διάσωση του περιβάλλοντος... νηστεύοντας μία φορά την εβδομάδα.

Ant1news


Νηστεία με αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα θα ακολουθούν, κάθε Δευτέρα, οι Νορβηγοί στρατιώτες και αξιωματικοί. "Είναι ένα μέτρο που παίρνουμε για το κλίμα. Η βασική ιδέα είναι να σερβίρουμε τροφή που σέβεται το περιβάλλον", εξήγησε ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Νορβηγίας.

Η διατροφή χωρίς κρέας μία ημέρα την εβδομάδα έχει ήδη δοκιμαστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα της χώρας και θα επεκταθεί σε όλες τις μονάδες, ακόμη και σε εκείνες που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Με το μέτρο αυτό θα εξοικονομηθούν 150 τόνοι κρέατος σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 18% των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οφείλονται στον άνθρωπο.

Τη χορτοφαγική δίαιτα στο στρατό χαιρέτισε η περιβαλλοντική οργάνωση Framtiden i vaare hender ("Το μέλλον είναι στα χέρια μας"), που αγωνίζεται για να εφαρμοστεί η νηστεία της Δευτέρας σε όλη τη νορβηγική κοινωνία.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ένας Νορβηγός θα φάει σε όλη του τη ζωή περισσότερα από 1.200 ζώα: 1.147 κοτόπουλα, 6 αγελάδες και μοσχάρια, 22 πρόβατα και 2,6 ελάφια.