X

Πρόταση για περικοπή ή κατάργηση του αφορολόγητου στην α’ κατοικία

Την μείωση ή ακόμη και την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Ant1news



Πρόταση «βόμβα» που προβλέπει σημαντική περικοπή ή και πλήρη κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, που ισχύουν στη φορολογία μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών έχει κατατεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Το νέο μέτρο προτείνεται να εφαρμοστεί ταυτόχρονα με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 8%-10% στο 3% προκειμένου να καλυφθεί όποια απώλεια εσόδων υπάρξει από την συγκεκριμένη μείωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πέραν της εισήγησης για πλήρη κατάργηση όλων των αφορολόγητων ορίων, η εναλλακτική εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, προβλέπει:

- Τη μείωση των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά κατά 50.000 ευρώ προκειμένου να διαμορφωθούν στα 150.000 ευρώ (από 200. 000 ευρώ) για κάθε άγαμο φορολογούμενο και στα 200.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ) για κάθε έγγαμο. Επίσης, προτείνεται η μείωση των αφορολογήτων ορίων για αγορά οικοπέδου για ανέγερση πρώτης κατοικίας.

Επιπλέον, οι εισηγητές των προτάσεων αυτών προτείνουν την κατάργηση και των υπόλοιπων αφορολόγητων ορίων για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.