X

Αλλάζει η εικόνα της Αττικής με το ρυθμιστικό σχέδιο

Το ρυθμιστικό αλλάζει την εικόνα της Αττικής με αναπλάσεις και νέους αυτοκινητοδρόμους.

Ant1news



Της Φαίης Χρυσοχόου

Βασικοί πυλώνες είναι η ανάπτυξη των μητροπολιτικών κέντρων Αθήνας –Πειραιά καθώς και των πόλεων σε Μεσόγεια, Νότια Αττική έως κι Αίγινα. Με το νέο σχέδιο ο Πειραιάς γίνεται βασικό λιμάνι ανάπτυξης κι επιχειρηματικότητας ενώ αναδεικνύεται και του Λαυρίου ως επόμενο λιμάνι ιδιαίτερης σημασίας.

Έμφαση δίνεται στην προστασία των ορεινών όγκων, στην αύξηση του πράσινου στην πόλη με πεζοδρομήσεις και δενδροφυτεύσεις. Προτεραιότητα αποτελεί ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης μέσω κατάργησης των παρεκκλίσεων, δηλαδή προτείνεται η δόμηση στα 4 στρέμματα. Απαγορεύεται όμως κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων.

Με το ρυθμιστικό  δημιουργείται νέα αστική σήραγγα, που δεν θα τρυπήσει το βουνό, αλλά θα ενώσει την Κατεχάκη με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, παρακάμπτοντας  Καρέα και Ηλιούπολη. Ακόμη προβλέπεται νέος αυτοκινητόδρομος 50 χλμ. που θα συνδέει την Ελευσίνα με τη Θήβα. Η ένωση των νοτίων προαστίων με το Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί βασικό στοιχείο του ρυθμιστικού για να διευκολυνθούν οι  μετακινήσεις.

Ο προαστιακός επεκτείνεται από Ραφήνα έως Λαύριο και το τραμ από Πατήσια έως Γουδή και Πειραιά έως Πέραμα.  Συνολικά θα γίνουν 5 μεγάλες αναπλάσεις , θα ανδειχθούν παραδοσιακοί οικισμοί, θα επανακαθορισθούν οι χρήσεις γης σε Πλακά και Θησείο, θα επαναχρησιμοποιηθούν εγκαταλειμμένα κτίρια και θα ενισχυθεί με κίνητρα η κατοικία στα κέντρα των πόλεων.

Το νέο ρυθμιστικό θα συζητήσει στη Βουλή την επομένη Τετάρτη, καθώς στόχος είναι με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων να σχεδιαστεί ένας ολοκληρωμένος οδικός και περιβαλλοντικός  χάρτης για τη νέα εικόνα της πόλης στα επόμενα 20 χρόνια.