X

Άρση πρώτων κυρώσεων στο Ιράν από την ΕΕ τον Δεκέμβριο

Τον Δεκέμβριο θα αρχίσει η άρση των κυρώσεων στο Ιράν από την ΕΕ, ενώ ο Καναδάς τηρεί άλλη στάση.

Ant1news

Τον Δεκέμβριο θα γίνει η άρση των πρώτων κυρώσεων που επέβαλε στο Ιράν η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε γνωστό ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σύμφωνα με τον οποίο η συμφωνία για τα πυρηνικά θα εμποδίσει την Τεχεράνη "να κάνει τα πάντα και ο,τιδήποτε" στον τομέα του εμπλουτισμού του ουρανίου.

"Η χαλάρωση των κυρώσεων θ' αρχίσει τον Δεκέμβριο", δήλωσε ο γάλλος υπουργός στο ραδιοσταθμό Europe 1.

"Μια σύνοδος της ΕΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών προβλέπεται εντός των προσεχών εβδομάδων. Η άρση αυτή θα είναι περιορισμένη, στοχευμένη και  ανατρέψιμη. Το ίδιο θα συμβεί και από την αμερικανική πλευρά", πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Σε ερώτηση για την απόρριψη από το Ισραήλ της συμφωνίας και για το εάν υπάρχουν φόβοι για προληπτικές ισραηλινές επιθέσεις, ο Φαμπιούς απάντησε: "στη φάση αυτή, όχι γιατί κανένας δε θα το κατανοούσε".

Όσον αφορά τη δυνατότητα που για πρώτη φορά δόθηκε στο Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο, τη στιγμή που όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ μέχρι σήμερα ζητούσαν από την Τεχεράνη να σταματήσει τη διαδικασία αυτή, ο Φαμπιούς υπογράμμισε ότι η δυνατότητα αυτή θα τεθεί εντός ενός περιοριστικού πλαισίου.

"Αυτό για το οποίο υπάρχουν εγγυήσεις και από τις δυο πλευρές, είναι ένα πρόγραμμα εμπλουτισμού, δεν είναι το ίδιο με το δικαίωμα εμπλουτισμού, βάσει των όρων που συμφωνήθηκαν αμοιβαία. Αυτό σημαίνει ότι (το Ιράν) δεν μπορεί να κάνει τα πάντα και ο,τιδήποτε, υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί", εξήγησε. 

'Όσον αφορά τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι μεγάλες δυνάμεις, η Τεχεράνη δε θα μπορέσει να εμπλουτίσει ουράνιο πέραν του 3,5% ή του 5%. Το απόθεμα του εμπλουτισμένου κατά 20%  ουρανίου θα καταστραφεί.

Ο εμπλουτισμός κατά 90% επιτρέπει την κατασκευή ατομικής βόμβας.Την ικανοποίησή της για την προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν εξέφρασε σήμερα η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών 'Εμα Μπονίνο, η οποία εκτιμά ότι η συμφωνία αυτή "ανοίγει ένα δρόμο, τον οποίο πρέπει εμείς να διατηρήσουμε ανοιχτό".

Σε δηλώσεις της στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, η Μπονίνο χαρακτήρισε "συνετή" τη συμφωνία της Γενεύης.

"Υστερα από μια μακρά νεκρή περίοδο, είναι σαφώς ένα πρώτο σημαντικό βήμα, ένα όχι συνολικό, αλλά σημαντικό αποτέλεσμα. Εάν συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, μπορεί να διευκολύνουμε την επίλυση και άλλων ζητημάτων στη Μέση Ανατολή", τόνισε η Μπονίνο, αναφερόμενη κυρίως στη Συρία. 

 

Διατηρεί τις κυρώσεις ο Καναδάς

Ο Καναδάς θα διατηρήσει τις οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις κατά του Ιράν, εν αναμονή της τελικής συμφωνίας και παρά την επίτευξη της ενδιάμεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που εγκρίθηκε στη Γενεύη, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπάιαρντ.

«Η επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων οδήγησε το ιρανικό καθεστώς να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση και να ανοίξει την πόρτα των διαπραγματεύσεων για την ενδιάμεση συμφωνία», δήλωσε ο καναδός υπουργός Εξωτερικών. Ο Μπάιαρντ προειδοποίησε ότι μια συμφωνία δεν μπορεί να «παραβιάσει τις συμφωνίες ή να παραβιαστεί με απάτες».

Κατά τον Τζον Μπάιαρντ έως ότου η ομάδα των έξι μεγάλων δυνάμεων ( Κίνα, Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) και το Ιράν υπογράψουν οριστική συμφωνία «ο Καναδάς θα διατηρήσει σε πλήρη ισχύ τις αυστηρές κυρώσεις». Ο Καναδάς επέβαλε αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν την περασμένη άνοιξη με την απαγόρευση όλων των εξαγωγών στη χώρα αυτή και όλων των εισαγωγών από το Ιράν, με εξαίρεση αυτές που αφορούν την ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα ...κ.α) . Ο Καναδάς έχει επίσης επεκτείνει τις κυρώσεις σε οργανισμούς και ιδιώτες παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία. Συνολικά έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 78 ατόμων και 508 οργανισμών.

Σύμφωνα  τώρα με την ενδιάμεση συμφωνία αναμένεται ότι θα χαλαρώσουν οι κυρώσεις σε ορισμένους τομείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά όλες οι αμερικανικές εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις, όπως και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένουν σε ισχύ.