X

Πιάνουν δουλειά τα εργοτάξια, ακριβαίνουν τα διόδια

Επαναλειτουργούν τα εργοτάξια στους οδικούς άξονες της χώρας, κι έρχονται αυξήσεις στο αντίτιμο των διοδίων.

Ant1news

Πιάνουν δουλειά και πάλι τα εργοτάξια στους αυτοκινητόδρομους της χώρας όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων και την κατάθεση των αναθεωρημένων συμβάσεων στη Βουλή, το μεσημέρι της Παρασκευής.  

Στόχος είναι να ψηφιστούν μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εκταμίευση των πόρων και τα πρώτα εργοτάξια να είναι έτοιμα έως τα τέλη Φεβρουαρίου ώστε να είναι σε πλήρη ανάπτυξη την άνοιξη του 2014.

Οι συμβάσεις παραχώρησης αφορούν στους άξονες: Μαλιακός-Κλειδί, Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα, Λαμία-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Γιάννενα, Αντίρριο-Γιάννενα.

Η επανεκκίνηση των συμβάσεων παραχώρησης εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 20.000 θέσεις εργασίας, όμως το… τίμημα θα είναι βαρύ για τους πολίτες, αφού θα καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα και περισσότερα διόδια.

Προβλέπεται η δημιουργία τριών νέων σταθμών διοδίων στο τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος και άλλοι τρεις εντός Αττικής, με το κόστος των διοδίων να αυξάνεται ανά χιλιόμετρο κατά 0,04 ευρώ συν ΦΠΑ. Ωστόσο προβλέπεται γενναία εκπτωτική πολιτική για τους συχνούς χρήστες, που θα φτάνει ακόμη και το 80%.

Η διαδρομή Αθήνα-Μαλλιακός με τρεις σταθμούς διοδίων θα κοστίζει από 7,10 σήμερα 11,35 ευρώ.  Για παράδειγμα το διοδιο στις Αφίδνες θα ανέβει από τα 2,10 στα 3,35 μια αυξηση της τάξεως του 59,52%. Αναλογες αυξησεις εως και 6,25  θα υπαρξουν και στους πλευρικους σταθμους. Η διαδρομη Μαλλιακος-Κλειδι με 6 σταθμους διοδιων θα ανεβει από τα 13,40 στα 15,10 ευρω .Στα 4,20 από 3,20 ανεβαινουν τα διοδια στην Ελευσινα και στον Ισθμο από 3,20 στα 3,60.