X

Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Μίκης Θεοδωράκης

Ως νέο επίτιμο μέλος της υποδέχτηκε η Ακαδημία Αθηνών το βράδυ της Τρίτη τον Μίκη Θεοδωράκη, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.

Ant1news

Τον Μίκη Θεοδωράκη προσφώνησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Σπύρος Α. Ευαγγελάτος και στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Χ. Πετράκος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του νέου μέλους.

Στην ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για την ουδετερότητα που θα πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον, ενώ σημείωσε πως "για να συλλάβει κάποιος το μέγεθος και τη σημασία της Ελλάδας, πιστεύω ότι θα πρέπει να μπορέσει να τη δει διαχρονικά σε κοσμογονικές διαστάσεις και σε ιστορικά μεγέθη". 

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης τόνισε ακόμα ότι "ο πολυθρυμματισμός της (Ελλάδας) που ειδικά σήμερα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, μας οδηγεί σταθερά στο να γίνουμε ένας λαός χωρίς Πατρίδα. Όπως ένα φύλλο αποκομμένο από τον κορμό των δέντρων, έρμαιο στην οργή των ανέμων".

Παράλληλα, ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για την ανάγκη υιοθέτησης ενός τρίπτυχου - ουδετερότητα, ειρήνη, τέχνη - και ανέφερε τους τρεις πόλους του πολιτισμού: Τους Δελφούς, την Ολυμπία την Ακρόπολη.