X

Στη «φάκα» εφοριακοί και ελεγκτές για εικονικά πόθεν έσχες

Διάτρητες και εικονικές φορολογικές δηλώσεις εφοριακών και ελεγκτών εντόπισε η Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Καρχαρίες και όχι απλά λαυράκια έβγαλαν τα δίχτυα των αδιάφθορων του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά τους ελέγχους στα πόθεν έσχες 93 εφοριακών και στελεχών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αποδείχθηκε ότι κάποιες ήταν η βιτρίνα για τα μάτια του...νόμου.

Έκρυβαν το πανάκριβο life style, με αποστολές εμβασμάτων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αγορές πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων. Εκ των υστέρων πολλοί ελεγχόμενοι προσπαθούν να κλείσουν τις «τρύπες» στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

«Παρά την προσπάθεια να καλυφθούν  εκ των υστέρων τα κενά, η διαδικασία θα φτάσει μέχρι τέλους», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. 

Κραυγαλέες οι περιπτώσεις που ανέδειξαν οι διασταυρώσεις. Εφοριακός υπέβαλε τροποποιητική δήλωση €227.000 για να καλύψει μεταξύ άλλων την αγορά μιας Πόρσε από τον σύζυγό της. Υψηλόβαθμος εφοριακός ξέχασε να δηλώσει την αγορά ενός σπιτιού ενώ ερευνάται και το έμβασμα €560.000 που έστειλε η γυναίκα του σε τράπεζα του εξωτερικού. Εισοδήματα του συζύγου της άνω των €600.000, εμφάνισε υπάλληλος της οικονομικής επιθεώρησης, για να δικαιολογήσει τα περιουσιακά της στοιχεία αλλά και εμβασμα €100.000.

Την ίδια ώρα εντολή στους ράμπο της δημόσιας διοίκησης να ελέγξουν αναδρομικά τα ποθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι από το 2009 και μετά φυγάδευσαν στο εξωτερικό πάνω από €100.000, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν οι περιπτώσεις υπαλλήλων που ήδη έχουν παραπεμφθεί στα πειθαρχικά συμβούλια για σοβαρά παραπτώματα.