X

Στο μικροσκόπιο οι τιμές των προϊόντων

Eξονυχιστική έρευνα για τις εμπορικές πρακτικών που ακολουθούνται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ξεκινά η Επιτροπή Ανταγωνισμού το επόμενο διάστημα.

Ant1news

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής θα μπουν οι πρακτικές που μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και να οδηγούν σε αυξήσεις των τιμών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αρχής Δημήτρης Κυριτσάκης μετά τη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης,  με αφορμή την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής υπό τη νέα σύνθεση, «επικαλούμαι την εμπειρία, την οποία αποκτήσαμε τόσο από τις κλαδικές στα οπωροκηπευτικά όσο και από τα καύσιμα και τα τσιμέντα και λοιπά. Θα εντείνουμε τις δραστηριότητες σε νέους τομείς όπως είναι το λιανικό εμπόριο και κυρίως τα σούπερ μάρκετ».

Στους άμεσους στόχους είναι, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κυριτσάκη, ο έλεγχος γενικότερα των πρώτων υλών στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα καθώς επίσης και στα καύσιμα, « αλλά και σε έναν άλλον τομέα, που είναι οι δημόσιοι διαγωνισμοί, η χειραγώγηση και η κατανομή των αγορών στους δημόσιους διαγωνισμούς.  Είναι τομείς, στους οποίους θα εντείνουμε τις δραστηριότητές μας πέραν των όλων υποθέσεων που έχουμε σε έλεγχο και έρευνα, που υπερβαίνουν τις 45 σε τομείς πολύ ευαίσθητους που είναι αυτό που λέμε το "καλάθι της νοικοκυράς"».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησα ταχύτητα και διαφάνεια. Αλλά, η μάχη εναντίον των καρτέλ, για την προστασία του καταναλωτή, δεν έχει να κάνει μόνο με τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει να κάνει και με την άρση των νομοθετημένων καρτέλ.  Και αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε τώρα εφαρμόζοντας τη συντριπτική πλειονότητα των εισηγήσεων της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την άρση εμποδίων εισόδου στην αγορά. Για να μην υπάρχει υπερπροστασία ορισμένων ομάδων και συμφερόντων εις βάρος του καταναλωτή.  Η προσπάθεια μας έχει ως βασικό πυλώνα την προστασία του ανυπεράσπιστου Έλληνα πολίτη».