X

Καναδάς και Ρωσία διεκδικούν την Αρκτική

«Μάχη» κυριαρχίας Καναδών και Ρώσων με τρόπαιο την Αρκτική.

Ant1news


Ο Καναδάς κατέθεσε, τη Δευτέρα, φάκελο στον ΟΗΕ για να επεκτείνει την κυριαρχία του στο γεωγραφικό Βόρειο Πόλο, αψηφώντας, κυρίως τη Ρωσία, η οποία έχει, ήδη, στήσει τη σημαίας της, από το 2007, στην υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ.

Ο Καναδάς θέλει να αποδείξει πως «η οροσειρά Λομονόσοφ», που διασχίζει τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό σε μήκος 1.800 χλμ., ανάμεσα στα σιβηριανά ύδατα και το καναδικό νησί Έλσμιρ, αποτελεί προέκταση της καναδικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και να διεκδικήσει έτσι το Βόρειο Πόλο.

Η «απάντηση» της Ρωσίας ήρθε, την Τρίτη, δια στόματος Πούτιν, ο οποίος έδωσε εντολή να αυξηθεί η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική.

«Η Ρωσία συμμετέχει ολοένα και περισσότερο σ' αυτή την περιοχή του μέλλοντος, επιστρέφει σ' αυτή και πρέπει να διαθέτει εκεί όλους τους μοχλούς για να διασφαλίσει την ασφάλειά της και να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα», τόνισε ο Ρώσος πρέδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διευκρίνισε πως πρόκειται για την επαναλειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τίκσι, στην πολική ζώνη της βόρειας Γιακουτίας (ανατολική Σιβηρία) και την πραγματοποίηση εργασιών στο αεροδρόμιο του Σεβερομόρσκ, στη θάλασσα του Μπάρεντς, στη βορειοδυτική Ρωσία.