X

ΕΚΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων

Πιέσεις ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε οι τράπεζες της ευρωζώνης να «ρίξουν» χρήματα στην πραγματική οικονομία.

Ant1news


«Τα αρνητικά επιτόκια για τις τοποθετήσεις είναι ένα εργαλείο το οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στη θεωρία», δήλωσε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Επισήμανε, πάντως, ότι το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή πριν επιλέξει αυτή την πορεία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι θέλει να διασφαλίσει ότι η ρευστότητα την οποία το ίδρυμα έχει χορηγήσει στις τράπεζες της ευρωζώνης θα φτάσει στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, την κινητήρια μηχανή της οικονομίας.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται» αυτή τη στιγμή, ανάμεσα στις συμπληγάδες «της έλλειψης πιστώσεων ή της έλλειψης ζήτησης», είπε ο Ντράγκι ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Αναφερόμενος στο εάν θα υπάρξει νέα έκτακτη χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ στις τράπεζες,  τόνισε ότι «εάν υπάρξει, αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική, θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο ο οποίος θα σημάνει ότι (οι χορηγήσεις) θα φθάσουν στην πραγματική οικονομία».

«Εξετάζουμε διάφορες πιθανότητες», πρόσθεσε ο Ντράγκι, επισημαίνοντας πως «θα συνεχίσουμε να σκεπτόμαστε για να βρούμε ένα προσαρμοσμένο εργαλείο».

Η ΕΚΤ μείωσε τον Νοέμβριο το βασικό αναχρηματοδοτικό της επιτόκιο στο 0,25% -ένα νέο ιστορικό χαμηλό-, διατηρώντας παράλληλα το επιτόκιο για τις τοποθετήσεις σε αυτήν στο 0%, όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2012.