X

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση με την Τρόικα για απολύσεις & μείωση εισφορών

Με διάσταση απόψεων για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά σχετική σύγκλιση για την μείωση των εισφορών πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τους Επικεφαλής τη Τρόικας.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Η μείωση των εισφορών

«Ακούνε τις προτάσεις μας» απάντησε ο υπουργός Εργασίας στην ερώτηση δημοσιογράφων, μετά τη χθεσινή συνάντηση με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, για το εάν η τρόικα δέχεται τις προτάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης που αφορά τόσο στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες όσο και την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος περί ομαδικών απολύσεων.

Η τρόικα επέμεινε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα που θα αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ακόμη κι αρχίσει αργότερα από το 2014 η περικοπή των 3,9%. Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας επέμεινε πώς η μείωση  των εισφορών, πρέπει να γίνει στοχευμένα, μετά τα τέλη του 2014 και σε κάθε περίπτωση να συνδεθεί με τα κίνητρα προς τους εργοδότες για προσλήψεις από τη δεξαμενή των ανέργων.

Δηλαδή η μείωση των εισφορών όποτε κι αν ξεκινήσει θα αφορά μόνο τις εισφορές που καταβάλλονται για προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων και νέων μέχρι 29 ετών. Παρόλα αυτά το θέμα παραμένει ακόμη ανοικτό στη διαπραγμάτευση.

Οι ομαδικές απολύσεις

Για τις ομαδικές απολύσεις, φαίνεται ότι αναζητείται τρόπος κάμψης των αντιρρήσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου με την προώθηση υπουργικής Απόφασης και όχι νομοθετικής ρύθμισης. Η υπουργική Απόφαση θα αξιοποιεί την υπάρχουσα κοινοτική οδηγία της ΕΕ περί ομαδικών απολύσεων και θα προβλέπει στάδια μέχρι την τελική έγκριση των απολύσεων.

Στο πρώτο στάδιο μια επιτροπή θα κρίνει εάν η επιχείρηση που υποβάλει το αίτημα για ομαδικές απολύσεις αιτιολογεί επαρκώς με όρους αναγκαίας αναδιάρθρωσης την πραγματοποίηση τους. Επίσης η επιχείρηση πρέπει να δεσμευτεί πως θα επανακαταρτίσει το υπό απόλυση προσωπικό. Η επιτροπή θα εγκρίνει και θα εισηγείται στον υπουργό ο οποίος και θα αποφασίζει. Σε αυτό το σημείο η τρόικα διαφωνεί διότι και πάλι ο τελικός λόγος ανήκει στην κεντρική διοίκηση. Άρα και αυτό το θέμα παραμένει ανοικτό.