X

Λίγα μέτρα για συμφωνία στα ΕΑΣ… μίλια για πλειστηριασμούς-ΦΠΑ

Ανάσα στα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους με την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ.€ μπορεί μεν να πάρει η Κυβέρνηση, αλλά τα δύσκολα έρχονται σε 25 ημέρες, όταν θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Πολύ κοντά σε συμφωνία για τα ΕΑΣ βρίσκονται Κυβέρνηση-Τρόικα, οπότε και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1 δισ.€, που πιθανόν να γίνει και έως την ερχόμενη Πέμπτη, εάν υπάρξει θετική αξιολόγηση από το Eurogroup την Τρίτη, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή.

Ενδεικτική είναι η δήλωση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής συνάντησης, ότι «θα εκπλαγώ εάν δεν κλείσουμε αύριο».

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας (στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την τρόικα, συμμετείχε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά), χαρακτήρισαν τη διαπραγμάτευση «αρκετά έως πολύ δημιουργική» και επισήμαναν ότι «ίσως αύριο να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Την Κυριακή το βράδυ η ελληνική πλευρά απέστειλε περαιτέρω στοιχεία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας «για το πώς εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση της εταιρείας για το επόμενο 12μηνο».

Από την πλευρά της και η τρόικα θα προετοιμάσει την σχετική έκθεση για το συγκεκριμένο θέμα. Εκτός απροόπτου η έκθεση αυτή θα σταλεί τη Δευτέρα στο EuroWorking Group το οποίο θα συνεδριάσει την Τρίτη το πρωί και είτε θα εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ.€ (υπό την προϋπόθεση ότι η έκθεση της τρόικας είναι θετική), είτε θα παραπέμψει την σχετική απόφαση στο Eurogroup που συνεδριάζει το απόγευμα της Τρίτης. (Στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,853 δισ.€).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υποδόση του 1δις έχει εγκριθεί από το Eurogroup του περασμένου Ιουλίου και η τρόικα έχει έκτοτε εξουσιοδοτηθεί για να διαπιστώσει εάν έχει υλοποιηθεί το μέτρο της αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ.

Την Δευτέρα ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου για να «κλείσει» και τυπικά η συμφωνία.

Στη χθεσινή συνάντηση εξετάστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, το οποίο, σύμφωνα με το υπάρχον σενάριο, προβλέπει τη διάσπαση της επιχείρησης σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος, με τη διατήρηση του πρώτου, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό (η ελληνική πλευρά ζητά εθελούσιες εξόδους και η τρόικα απολύσεις και αυτό παραμένει το μεγάλο αγκάθι) και με εξαγωγικό χαρακτήρα για ένα μεταβατικό στάδιο.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ ο κ. Στουρνάρας θα επανέλθει στην Αθήνα την Πέμπτη, καθώς θα συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ η τρόικα θα επιστρέψει τον Ιανουάριο.

Τότε, οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν σε πολύ πιο καυτά ζητήματα, όπως το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (η τρόικα το υπολογίζει σε 1,2 δισ.€, εκ των οποίων, τα 315 εκ.€ προκαλούνται από τον ενιαίο φόρο ακινήτων), το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, κ.ά., τα οποία συνδέονται με την επόμενη δόση των 4,9 δισ.€. (Η δόση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τον ερχόμενο Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 5,593 δισ.€).

Καμία προσέγγιση για τους πλειστηριασμούς

Σε ότι αφορά στο θέμα των πλειστηριασμών, δεν υπάρχει συμφωνία. Ακόμα και σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης. «έχουμε κολλήσει αρκετά» σε ό,τι έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει ο νόμος κατά τη 12μηνη μεταβατική περίοδο έως ότου εφαρμοστεί το νέο μόνιμο καθεστώς από το 2015.

Η διαφωνία για το πώς θα λειτουργήσει ο μεταβατικός μηχανισμός σχετίζεται με τα κριτήρια τα οποία θα θεσπιστούν για τα νοικοκυριά που θα εξαιρεθούν (ύψος αντικειμενικής αξίας ακινήτου και εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια).

Εκτός απροόπτου οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, προτού αναχωρήσουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, για το Eurogroup.

Προσχώματα από την Τρόικα στον ΦΠΑ εστίασης

Για το θέμα της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση (13%) και μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δε συζητήθηκε το ζήτημα στην σύσκεψη της Κυριακής. Ωστόσο, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς (χωρίς την έγκριση της τρόικας) για την διατήρηση του χαμηλού συντελεστή, υποστήριξε πως θα κάνουμε αυτό που πρέπει «πάντα σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης».