X

Θετική η έκθεση της τρόικας για τα ΕΑΣ

Με τη θετική αξιολόγηση για τα ΕΑΣ στις αποσκευές του αναχωρεί για τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Παρ όλα αυτά ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κρατά χαμηλούς τόνους έως ότου υπάρξει (εάν υπάρξει) η θετική αξιολόγηση του Eurogroup για τα αμυντικά συστήματα.

Ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος θα επιστρέψει στη χώρα μας τον Ιανουάριο, τόνισε ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για θετικό Draft της τρόικας για τα ΕΑΣ. «Ελπίζουμε να μην υπάρξει βέτο από κάποιον υπουργό στο Eurogroup», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, δεν αποκλείεται έως την Παρασκευή να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τον ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και για τους πλειστηριασμούς, όπως υποστήριξε άλλος αξιωματούχος, χωρίς ωστόσο να έχει κλείσει τίποτε ακόμα. "Παρόλο που δεν θέλουμε μονομερής ενέργειες, θέλουμε να υπάρχει ανοχή της τρόικας", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Όσον αφορά στην εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται την Πέμπτη, ενώ τώρα γράφεται η έκθεση της τρόικας, η οποία θα υποβληθεί στο Eurogroup.

Πάντως, η τρόικα θα παραμείνει σε συνεχή επαφή με το οικονομικό επιτελείο, μέσω e-mails και τηλεφωνημάτων, έως τον Ιανουάριο, που επιστρέφουν οι επικεφαλής για άλλα θέματα, όπως το Μεσοπρόθεσμο, οι φόροι υπέρ τρίτων, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και άλλα.