X

Το βράδυ «κλειδώνει» η συμφωνία για τα ΕΑΣ και… η εκταμίευση της δόσης

Με διάχυτη αισιοδοξία για τελική συμφωνία για τα ΕΑΣ και με την θετική εισήγηση της τρόικας, για το θέμα των Αμυντικών Συστημάτων φεύγει για το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία με την τρόικα, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν έχει υπάρξει συμφωνία ακόμα. Θα αποφασίσει αύριο το Eurogroup και θα ξέρουμε το βράδυ», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει βέτο από κάποιον υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, τότε θα δοθεί το «πράσινο φως» για τα ΕΑΣ και βέβαια για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. € που εκκρεμεί από τον Ιούλιο. (Με το ποσό της δόσης και μέρος των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, θα αποπληρωθούν τα ομόλογα, ύψους 1,853 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου).

Για τα ΕΑΣ, σύμφωνα με το υπάρχον σενάριο, θα διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος, με το πρώτο να «φορτώνεται» τις παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις και να κλείνει. Το στρατιωτικό σκέλος θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό και με εξαγωγικό προσανατολισμό για ένα μεταβατικό διάστημα.

«Είμαστε σε καλό δρόμο. Την Πέμπτη θα λάβει απόφαση ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) για την εκταμίευση της δόσης, που θα φθάσει στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους», υπογράμμιζε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά το τέλος της συνάντησης Γιάννη Στουρνάρα-Τρόικας. Ακριβώς αυτή η αποστροφή του αξιωματούχου, υποδηλώνει την θετική έκβαση για τα ΕΑΣ που άλλωστε είναι και το μοναδικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ στην εστίαση, δεν υπήρξε προσέγγιση με την τρόικα και δεν αποκλείεται να νομοθετήσει η Κυβέρνηση μόνη της έως την ερχόμενη Παρασκευή. «Φαίνεται ότι θα νομοθετήσουμε για το ΦΠΑ στην εστίαση μόνοι μας. Παρόλο που δεν θέλουμε μονομερής ενέργειες θέλουμε να υπάρχει η ανοχή της τρόικας», τόνισε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, ενισχύει την αισιοδοξία για λύση, αφού αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι «κάναμε κάποια πρόοδο. Θα είμαι πίσω τον Ιανουάριο».

Νομοθετική ρύθμιση έως την Παρασκευή για πλειστηριασμούς

Για τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι «υπήρξε κάποια περαιτέρω προσέγγιση, περιορίστηκαν οι διαφορές, ήρθε αρκετά προς την πλευρά μας η τρόικα. Θα συνεχιστούν οι συνεννοήσεις και με την τρόικα (μέσω e- mails και τηλεφωνικά) και σε κυβερνητικό επίπεδο».

Αποφασισμένος να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση έως την ερχόμενη Παρασκευή εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ανάπτυξης, φιλοδοξώντας μέχρι τότε να έχουν πετύχει με την τρόικα αν όχι συμφωνία τουλάχιστον την ανοχή της.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου, στη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης διαπραγμάτευσης, οι επικεφαλής της τρόικας έκαναν σημαντικά βήματα προσέγγισης, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να κατεβάσει ρύθμιση που θα προβλέπει:

  • Παράταση αναστολής της διενέργειας των τραπεζικών πλειστηριασμών για ακόμη έναν χρόνο (εφόσον το ακίνητο είναι α΄ κατοικία του δανειολήπτη)
  • Η αντικειμενική αξία να μην ξεπερνά τις 150.000-160.000€
  • Το οικογενειακό εισόδημα να είναι 20.000-25.000€.
  • Να υπάρχει καταβολή ελάχιστης μηνιαίας δόσης προκειμένου να μη βγει η κύρια κατοικία στο σφυρί.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας μετά και από σχετικές εντολές που έλαβαν από τους επικεφαλής τους, μετακινήθηκαν από τις αρχικές τους θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση της αντικειμενικής αξίας ανέβηκαν από τις 120.000€ στα 140.000€, ενώ και στο οικογενειακό εισόδημα από τις 13.000, έφθασαν στις 18.000 με 20.000€.

Οι δανειστές εκφράζουν τις ανησυχίες αλλά και τις επιφυλάξεις ως προς τις επιπτώσεις της όποιας ρύθμισης στο τραπεζικό σύστημα. Οι φόβοι τους είναι μη τυχόν απαιτηθούν περισσότερα χρήματα για την κάλυψη ενδεχομένων επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών.

Ξανά στην Αθήνα η τρόικα τον Ιανουάριο

Η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, για να ανοίξουν τα «καυτά» ζητήματα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 (στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι υστερήσεις στα έσοδα από τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα), του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2017, της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, κ.ά.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι κατά τις νέες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Απέκλεισε δε, εκ νέου κατηγορηματικά, να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και αυξήσεις φόρων. Οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ (το 1,8 δισ. € από το ΔΝΤ). Με δεδομένο ότι, τον Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 5,593 δισ. €.