X

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ στην Ελλάδα

Οι Βρυξέλλες ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ που εκκρεμούσε από τον περασμένο Ιούλιο, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε και το τελευταίο προαπαιτούμενο που ήταν η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ.

Ant1news

Την ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει τα τέσσερα προαπαιτούμενα που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς της τρόικας, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Ο EFSF θα εκταμιεύσει στη βάση αυτή την δεύτερη υπό-δόση της πέμπτης δόσης, που ανέρχεται στα 0,5 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Η εκταμίευση απελευθερώνει το ποσό των 0,5 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν στο χαρτοφυλάκιο SMP των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών του ευρώ το 2012, το οποίο θα κατατεθεί στον ξεχωριστό λογαριασμό της Ελλάδας» τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Ανακοινώνοντας την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο στη διαδικασία προσαρμογής και αυτό θα συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε από το Λουξεμβούργο ο EFSF αναφέρει τα εξής: «Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενέκρινε την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η αξιολόγηση του τρίτου ελέγχου του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας είναι θετική και εκπληρώθηκαν τα τελευταία προαπαιτούμενα, που αφορούσαν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά και συμμόρφωση με τους στόχους για τις ιδιωτικοποιήσεις».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η εκταμίευση των 500 εκατ. προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας και αυτό το ποσό θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού. Παράλληλα με την εκταμίευση του EFSF προς την Ελλάδα, o ESM θα διαθέσει τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος (χαρτοφυλάκιο SMP) από τα κέρδη του 2012. Με τη σημερινή εκταμίευση, η συνολική οικονομική βοήθεια από τον EFSF προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 133,6 δισ. ευρώ και απομένουν 10,2 δισ. ευρώ προς εκταμίευση.

Την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. «Τελείωσε μια δύσκολη φάση για την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά τα προαπαιτούμενα ήταν «πρωτόγνωρα» για τη χώρα, με δυσκολότερο όλων τα ΕΑΣ, ενώ επεσήμανε ότι σημαντικό ρόλο για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων έπαιξε η άριστη συνεργασία με όλα τα υπουργεία. Συνεχίζοντας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μεταξύ 10-20 Ιανουαρίου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι έχουν γίνει «βήματα σύγκλισης» σχεδόν σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τέταρτη αξιολόγηση, παραδέχθηκε ωστόσο ότι πολλά από αυτά παραμένουν ανοιχτά.

Την ικανοποίησή του για την προσέγγιση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ με την τρόικα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε, ειδικότερα, ότι η κοινά αποδεκτή λύση προς την οποία κατευθύνεται η Ελλάδα με την τρόικα για το θέμα των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ συνδυάζεται με τις γενικότερες επιλογές που κάνει η ΕΕ στον τομέα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. «Δεν μπορεί, ρητορικά, να τασσόμαστε πολιτικά υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας και μετά να δημιουργούνται προβλήματα νομικά ή τεχνικά» σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που αυτό ετέθη και πηγαίνουμε σε λύση».