X

Αναβρασμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αναβρασμός επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τις επιστολές Γρηγοράκου για τα σχέδια στελέχωσης των δήμων μέσω των οποίων θα μπουν στη δεξαμενή της κινητικότητας 3.708 δημοτικοί υπάλληλοι.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Αιρετοί και εργαζόμενοι επισημαίνουν λάθη στη μέθοδο αξιολόγησης αλλά και στα στοιχεία που έχει χρησιμοποιήσει η ομάδα εργασίας του υπουργού αναπληρωτή εσωτερικών, αφού, συνυπολογίζονται οι υπάλληλοι των δήμων, των ΝΠΔΔ αλλά και το εποχικό προσωπικό.

Στις επιστολές επισυνάφθηκαν και πίνακες με τον αριθμό και τις ειδικότητες των υπεράριθμων υπαλλήλων, που εντόπισε η αξιολόγηση, την οποία πραγματοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών, χρησιμοποιώντας την βάση της απογραφής των υπαλλήλων στην Αυτοδιοίκηση.

Κάθε δήμος παρέλαβε τον αριθμό και τις ειδικότητες του πλεονάζοντος προσωπικού που προκύπτει από την αξιολόγηση την οποία έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών με βάση την απογραφή των δημοτικών υπαλλήλων.

Ενδεικτικά η αξιολόγηση Γρηγοράκου βγάζει 667 πλεονάζοντες σε σύνολο 7500 υπαλλήλων(6662 είναι ο σημερινός αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού). «Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, μετά από επανειλημμένες στοχευμένες «διαρροές», επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, επικαλείται «μελέτη» (για την ακρίβεια απόσπασμα «μελέτης»), με την οποία αποφασίζεται ότι στο μεγαλύτερο δήμο και πρωτεύουσα της χώρας, περισσεύουν 667 υπάλληλοι», αναφέρει στη δήλωση του ο Γιώργος Καμίνης εν όψει τη σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στις 14.30 το μεσημέρι.

Ο δήμαρχος της Αθήνας επισημαίνει μάλιστα ότι η εν λόγω μελέτη επικαλείται παρωχημένα στοιχεία (Ιούνιος 2013), παρ όλο που το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνεται καθημερινά για τη δύναμη κάθε δήμου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «…τα στοιχεία είναι και λανθασμένα, καθώς στην επιστολή περιλαμβάνονται ειδικότητες, που το ίδιο το υπουργείο έχει ήδη θέσει σε κινητικότητα (π.χ. σχολικοί φύλακες), καθώς και άλλες «αδιευκρίνιστες» ειδικότητες» και καταλήγει στη δήλωση του ο κ. Καμίνης: «Θυμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι ο δήμος Αθηναίων εγκαίρως μείωσε τις οργανικές του μονάδες, κατήργησε ΝΠΙΔ και προχώρησε σε ευρείες συγχωνεύσεις ΝΠΔΔ, διαδικασία που πιθανόν κανένα υπουργείο δεν έχει ολοκληρώσει από το 2011. Επιπλέον, ο δήμος της Αθήνας έχει καταθέσει εγκαίρως στο υπουργείο Εσωτερικών πλήρη μελέτη της Αξιολόγησης Δομών, η οποία παρουσιάστηκε ως πρότυπο και σε άλλους δήμους».

Με βάση την αξιολόγηση Γρηγοράκου από τους 3.708 υπαλλήλους που θα τεθούν σε κινητικότητα το 30% θα προέλθει από το προσωπικό Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ το 70% από τους εργαζομένους Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι η επιστολή αποτελεί πρόσκληση σε διάλογο προκειμένου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "να υπερκεράσουμε οποιαδήποτε υπερβολή της μελέτης εξετάζοντάς την από κοινού".

Ακολουθεί η επιστολή του Λεωνίδα Γρηγοράκου:

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε

Σας στέλνω συνημμένη την μελέτη στελέχωσης του δήμου σας, όπως διαμορφώθηκε από την ομάδα εργασίας του Υπουργείου  Εσωτερικών. Για την καλλίτερη κατανόηση της σας αποστέλλω επίσης και την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην μελέτη αυτή.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσουμε μαζί σας  για να συζητήσουμε τις παρατηρήσεις σας.

Θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπ’ όψιν τα εξής:

  1. Η μελέτη έχει εκπονηθεί στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το Υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνει  μόνον δια-δημοτικές μετακινήσεις  (αρχίζοντας από εθελούσιες). Ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται. 
  2. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του Ιουνίου 2013. Πιθανόν στον δήμο σας να υπάρχουν αλλαγές έκτοτε, που θα μας υποδείξετε για να ενσωματωθούν.
  3. Η προϋπόθεση μηδενικών εξόδων από το σύστημα  οδηγεί σε μερικές περιπτώσεις δήμων στην πρόβλεψη σημαντικού αριθμού προσλήψεων. Είναι αυτονόητο ότι αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και οποιαδήποτε άλλη υπερβολή της μελέτης θα τις εξετάσουμε ξανά από κοινού.

Προσβλέποντας στην συνεργασία σας για να έχουμε το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρακαλώ δεχτείτε κ. Δήμαρχε τους θερμούς χαιρετισμούς μου και τις ευχές μου για χρόνια πολλά και ευτυχισμένο καινούργιο χρόνο

 Αναπληρωτής Υπουργός  Εσωτερικών

Λεωνίδας Γρηγοράκος