X

Κόκκινος συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για την αιθαλομίχλη

Σε αυξημένη κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές της Θεσσαλονίκης για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, με τον αντιπεριφερειάρχη να καλεί τους πολίτες να σβήσουν τα τζάκια.

Ant1news



Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της κοινής υπουργικής απόφασης για την αιθαλομίχλη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 23/12 και η συμπρωτεύουσα γίνεται η πρώτη πόλη όπου θα εφαρμοστούν τα έκτακτα, δραστικά μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς οι μετρήσεις έδειξαν υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια έως και 75% εδώ και αρκετές ημέρες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, με επείγουσα ανακοίνωση του καλεί τους πολίτες να σβήσουν τα τζάκια και να διακοπεί η κεντρική θέρμανση στα δημόσια κτήρια από απόψε μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον. Οι  καιρικές συνθήκες με την αυξημένη υγρασία βοήθησαν το φαινόμενο. Υπήρξαν σταθμοί στη δυτική πόλη όπου τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπέρασαν τα 200 μικρογραμμάρια, το απόγευμα της Παραμονής των Χριστουγέννων μετρήθηκαν στα 218 μικρογραμμάρια,  με όριο επιφυλακής τα 150, οπότε η απαγόρευση στα τζάκια κρίθηκε επιβεβλημένη.

Επιπλέον γίνεται σύσταση σε καρδιοπαθείς, άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά και ηλικιωμένους να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις και κυρίως σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Και για τον υπόλοιπο πληθυσμό όμως συστήνεται να μην παραμένει σε χώρους με αυξημένη κυκλοφορία. Εκτός όμως από τη σύσταση να περιοριστούν ή να σβήσουν τα τζάκια, οι θερμάστρες στερεών καυσίμων ή βιομάζας επιβάλλεται απαγόρευση στη λειτουργία των αποτεφρωτικών κλιβάνων ενώ ο διακόπτης της κεντρικής θέρμανσης γυρίζει στο οφφ σε όλα τα δημόσια κτήρια τις επόμενες ημέρες .

Από την απαγόρευση αυτή εξαιρούνται εύλογα, τα νοσοκομεία, τα βρεφοκομεία, οι οίκοι ευγηρίας και οι παιδικοί σταθμοί. Τα μέτρα για την αιθαλομίχλη στη Θεσσαλονίκη ισχύουν από σήμερα το μεσημέρι της 24ης Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 27/12,  το μεσημέρι. Εφόσον όμως κριθεί απαραίτητο δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και το προσεχές Σαββατοκύριακο. Σημειώνεται δε, ότι από τις 24 έως τις 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή για 6 ημέρες, ισχύει μηδενική χρέωση για το ηλεκτρικό ρεύμα στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, κατοίκους της συμπρωτεύουσας.

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας για το θέμα της αιθαλομίχλης και στην Αθήνα.