X

Συναγερμός για την αιθαλομίχλη

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, ανήμερα Χριστούγεννα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Ant1news



Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές για την αιθαλομίχλη και γι αυτό την Τετάρτη-ημέρα των Χριστουγέννων-πραγματοποιείται σύσκεψη για το συντονισμό δράσεων για το φαινόμενο αυτό στο Υπουργείο Οικονομικών, από τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη. 

Οι τρεις υπουργοί θα δώσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη σύσκεψη, όπου θα κάνουν γνωστές τις αποφάσεις τους αναφορικά με τη λήψη μέτρων.

 Η  μαζική στροφή του κόσμου στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, λόγου του υψηλού κόστους για την αγορά πετρελαίου, έχει σαν αποτέλεσμα την σχεδόν καθημερινή συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, προκαλώντας το τοξικό νέφος της αιθαλομίχλης.

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων τις πρωινές ώρες για την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ και το γεγονός ότι οι περισσότεροι θα περάσουν τις αργίες στην θαλπωρή του σπιτιού τους με συντροφιά το τζάκι εκτιμάται ότι θα «τροφοδοτήσει» με μικροσωματίδια την ατμόσφαιρα.

Την Τρίτη πάντως ο συναγερμός σήμανε και σε άλλες περιοχές πέραν του Λεκανοπεδίου, αφού το φαινόμενο ήταν έντονο και στη Θεσσαλονίκη, με τον αντιπεριφερειάρχη να ανακοινώνει τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στα Ιωάννινα, όπου τη Δευτέρα ένα τοξικό νέφος είχε καλύψει και πάλι την πόλη, με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων να φτάνουν τα 167 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, σύμφωνα  με τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Συστάσεις για τις ευπαθείς ομάδες

Η αιθαλομίχλη-εκτός από το περιβάλλον-βλάπτει σοβαρά και την υγεία, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ολέθριες επιπτώσεις την καρδιά, στα αγγεία και στους πνεύμονες. Τονίζει μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση ότι από  την αιθαλομίχλη είναι τα κρούσματα και καρδιαγγειακών νοσημάτων, η γενοτοξικότητα και η καρκινογένεση, καθώς επίσης και υποκλινικών μορφών αθηρωμάτωσης.

Τις ημέρες που παρατηρούνται υψηλά ποσοστά αιθαλομίχλης, συστήνεται σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση−δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με γιατρό.

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.