X

Λήξη συναγερμού για την αιθαλομίχλη στη Θεσσαλονίκη

Καθάρισε η ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη από το αποπνικτικό φαινόμενο της Θεσσαλονίκης που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες.

Ant1news

Λήξη συναγερμού και αναστολή των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί για την αιθαλομίχλη σήμανε  η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης μετά από σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων κατά την οποία εκτιμήθηκε η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πόλη.

Πάντως οι αρμόδιοι παραμένουν σε επιφυλακή καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5 (που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι ρύποι) ήταν τον Δεκέμβριο κατά μέσο όρο τριπλάσιες από το όριο.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεων οι υπουργικές αποφάσεις με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

Αναλυτικά τα μέτρα

Ειδικότερα, για τις περιόδους που η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων υπερβαίνει τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

-Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση − δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. 'Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

-Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

-Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας,

-Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης

-Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων,

-Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους,

-Διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα αγροτικά - περιφερειακά ιατρεία, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα ψυχιατρεία, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οι οίκοι ευγηρίας − γηροκομεία, τα βρεφοκομεία, τα οικοτροφεία - ορφανοτροφεία, οι ξενώνες, τα άσυλα καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Περιορισμός κατά 30% της βιομηχανικής-βιοτεχνικής δραστηριότητας ο οποίος θα αποδεικνύεται με στοιχεία μείωσης παραγωγής ή και κατανάλωσης καυσίμου, σε σχέση με το μέσο όρο λειτουργίας των προηγούμενων επτά ημερών. Εξαιρούνται οι μονάδες συνεχούς πυράς και οι μονάδες που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα.

-Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των ΙΧ επιβατικών βενζινοκίνητων μη καταλυτικών, των ΙΧ πετρελαιοκίνητων και όλων των πετρελαιοκίνητων φορτηγών ιδιωτικής χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων,

-Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των σχολικών λεωφορείων καθώς και όλων των φορτηγών δημόσιας χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων,

-Κυκλοφορία των ταξί με σύστημα μονών -ζυγών.

Οι αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων λαμβάνονται για την Αττική από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και για την υπόλοιπη χώρα από τους Περιφερειάρχες. Για χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης προβλέπονται επίσης ηπιότερα μέτρα. Το σύνολο του σχεδίου αναγράφεται στη συνημμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Με δύο ακόμη αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου:

-Θεσπίζεται η δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (εκτός από τις χρεώσεις για δίκτυα κλπ.) στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης αντί για τζάκια, σόμπες κλπ.

-Επεκτείνεται η έκπτωση στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού για οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Πρόκειται αναλυτικά για φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά ιδρύματα τα οποία παρέχουν συσσίτια και διαθέτουν μαγειρεία, εστιατόρια κλπ., νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν δημιουργήσει πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ, οι οποίες στεγάζονται σε δημοτικά κτίρια (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά συσσίτια). Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1200 κιλοβατώρες και για τις δύο επόμενες 1000 kWh. Η έκπτωση για όλες τις κατηγορίες είναι 70 % επί του τιμολογίου του προμηθευτή.

Διευκρινίσεις από την Περιφέρεια Αττικής

Διευκρινίσεις για τα μέτρα καταπολέμησης της αιθαλομίχλης παρείχε η Περιφέρεια με Αττικής, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής, που αποτελεί εξαίρεση σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 9 της εν λόγω Κ.Υ.Α, η κήρυξη της εφαρμογής των μέτρων που καθορίζονται, γίνεται με ανακοίνωση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την λειτουργία των σταθμών μέτρησης ειδικά για την περιοχή της Αττικής έχουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ (Δ/νση Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου).

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην περιοχή της Αττικής επιβάλλονται στον Κεντρικό, Βόρειο, Νότιο και Δυτικό Τομέα Αθήνας και στον Πειραιά, ενώ κατά περίπτωση είναι δυνατό να επιβληθούν μέτρα και σε περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Η εξέταση της πιθανότητας εφαρμογής των μέτρων στηρίζεται στην ανάλυση των μετρήσεων που γίνονται στους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνάρτηση με τις μετεωρολογικές συνθήκες".

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, διευκρίνισε σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα: «Η Περιφέρεια Αττικής, μέσω της Δ/νσης Περιβάλλοντος, βρίσκεται ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν τη μείωση των εκπομπών από τις σταθερές εστίες καύσεις τη βιοτεχνική – βιομηχανική δραστηριότητα (μαζί με την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και την αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής)

Επιπλέον, η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Ως εκ τούτου, ανταποκρινόμενη άμεσα στο συγκεκριμένο πρόβλημα, η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής έχει ήδη εδώ και καιρό (από τα μέσα του Νοεμβρίου) προγραμματίσει και πραγματοποιεί δράσεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, που έχουν ως στόχο τον έλεγχο σταθερών εστιών καύσεως αλλά και σημείων διακίνησης στερεών καυσίμων βιομάζας».