X

«Ασυνήθιστα καλά τα νέα για την Ελλάδα το 2014»

«Το μέχρι πρότινος προβληματικό παιδί των χαμένων οικονομικών στόχων, τώρα ξεπερνά όλες τις προσδοκίες», γράφει τo βρετανικό περιοδικό The Economist

Ant1news


Με ασυνήθιστη ροή καλών ειδήσεων ξεκινά το 2014 η Ελλάδα, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό The Economist, που αναφέρεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, τη συρρίκνωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων,  την πιθανότητα επιστροφής στις αγορές εντός του έτους και την απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Όπως γράφει το περιοδικό οι άλλοτε οργισμένοι γερμανοί αξιωματούχοι τώρα χαιρετίζουν τον Αντώνη Σαμαρά ως σωτήρα της χώρας του και του ευρώ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έφθασαν στην Αθήνα για την τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας για να επαινέσουν τη χώρα και όχι για να την «θάψουν».

Ο Economist υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η οικονομική και η πολιτική κατάσταση της χώρας παραμένει προβληματική, με την απώλεια του ενός τετάρτου της οικονομικής παραγωγής του 2007 εξαιτίας των σφαλμάτων των κυβερνήσεων και των πιστωτών, το υψηλό επίπεδο  ανεργίας, τη μείωση του κόστους εργασίας μέσω μισθολογικών περικοπών και όχι της αύξησης της παραγωγικότητας, τη συρρίκνωση των εξαγωγών και το δυσλειτουργικό κράτος.

Η αναδιάρθρωση της οικονομίας και η επανίδρυση του κράτους χρειάζεται, κατά τον Economist, χρόνο και αποφασιστικότητα, «όμως ο  κ. Σαμαράς δεν έχει τίποτε από τα δύο» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. 

«Πανούργος» ο Αλέξης Τσίπρας 

Το βρετανικό περιοδικό χαρακτηρίζει «φωτογενή και πανούργο» τον Αλέξη Τσίπρα και υπενθυμίζει ότι είναι πανευρωπαϊκός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Αλλά μία νίκη του κ. Τσίπρα στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να υπονομεύσει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Σαμαρά», εκτιμά ο Economist τονίζοντας ότι από το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να πρέπει να συνδιαλλαγεί με τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό, ή τουλάχιστον ως ρυθμιστή.

Ταυτοχρόνως, κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα πως δεν επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ ενώ στο εσωτερικό  υπόσχεται να αθετήσει τους όρους του μνημονίου με τους πιστωτές της Ελλάδας.

«Ακόμη και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με ποιον τρόπο θα απαλλαγούν από τους όρους, αλλά θα διατηρήσουν τη χρηματοδότηση, παρατηρεί το βρετανικό περιοδικό. 

Πολιτικός και όχι οικονομικός ο κίνδυνος για την Ελλάδα 

Ο Economist  θεωρεί πως ακόμη και χωρίς τον τραπεζικό πανικό που ορισμένοι προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η δέσμευση του κ. Τσίπρα για την κατάργηση πολλών μεταρρυθμίσεων και την επανεθνικοποίηση  των λιγοστών επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν, το λιγότερο θα σκοτώσουν οποιαδήποτε ανάκαμψη.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι μία θετική κίνηση από την ευρωζώνη θα ήταν η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με αντάλλαγμα την άμβλυνση της λιτότητας και την επικέντρωση στην ανάγκη μεταρρύθμισης της οικονομίας και του κράτους.

Σύμφωνα με το περιοδικό ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι οικονομικός αλλά πολιτικός κι εντοπίζεται στις ανησυχίες για την άνοδο των ελληνικών πολιτικών άκρων, «των νεοσταλινικών και των νεοναζιστών»