X

Δικαστική δικαίωση εργαζόμενης για την εκ περιτροπής εργασία

Δικαστήριο δικαίωσε εργαζόμενη στην οποία είχε επιβληθεί εκ περιτροπής εργασία μίας ημέρας.

Ant1news


Το Μονομελές Εφετείο Ευβοίας απεφάνθη ότι η μονομερής επιβολή εκ περιτροπής εργασίας μιας ημέρας σε μεμονωμένο εργαζόμενο συνιστά παράνομη μονομερή επέμβαση στο περιεχόμενο της σύμβασης εργασίας και θεωρείται ως απόλυση, για την οποία οφείλεται η προβλεπόμενη αποζημίωση με βάση την προϋπηρεσία του εργαζόμενου.

Το Εφετείο ρητά αναγνωρίζει ότι εφόσον ο εργαζόμενος, κατά την μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του, επιφυλαχθεί για τα δικαιώματά του, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψει την εργασία του και να αναλάβει τους κινδύνους ενός δικαστικού αγώνα. Μπορεί  να συνεχίσει την εργασία του με τους νέους όρους και στη συνέχεια να διεξαγάγει δικαστικό αγώνα για τον παράνομο χαρακτήρα της μεταβολής.

Η Γ.Σ.Ε.Ε., που δημοσιοποίησε την απόφαση του Εφετείου,  θεωρεί ότι στο πρόσωπο της προσφεύγουσας εργαζόμενης, μονογονεϊκής μάλιστα οικογένειας, δικαιώνονται όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και αποκλείονται από την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.