X

Πρώτα στην Εφορία και μετά στα Δικαστήρια για αμφισβητήσεις οφειλών

Από την εφορία πρώτα θα πρέπει να περνούν όσοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές και πρόστιμα μετά την 1η Ιανουαρίου, πριν προσφύγουν στα διοικητικά Δικαστήρια.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Ειδικότερα, με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείου Οικονομικών για να ενεργοποιήσει τις διατάξεις του νέου κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου και μετά οι φορολογούμενοι πριν προσφύγουν στη Διοικητική Δικαιοσύνη θα πρέπει να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

Ακόμη, σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποδείξει ότι θα του προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη, τότε μέχρι να εκδοθεί οριστική και αμετάκλητη απόφαση η προκαταβολή του 50% των αμφισβητούμενων ποσών θα μπορεί να μην καταβάλλεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα αυτή η Επιτροπή, και η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης, δεν έχει να επιδείξει κανένα σημαντικό έργο, δεδομένου ότι κατά το περασμένο έτος έλεγξε 35 υποθέσεις, συνολικού ποσού 1,2 δισ. € και εισέπραξε μόλις 13 εκ. €!

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικών αρχών, μέσα σε τριάντα ημέρες από την κοινοποίηση στον φορολογούμενο, ενώ τυχόν αναστολή της πληρωμής του 50% δεν απαλλάσσει τον υπόχρεο από τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου».

Πάντως, στα δικαστήρια εκκρεμούν πάνω από 110.000 υποθέσεις φορολογίας, συνολικού ύψους πάνω από 8,5 δισ. ευρώ.