X

Σαφάρι για 1 εκ. ανασφάλιστα ΙΧ

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για εντοπισμό των ιδιοκτητών τους. Θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 1.000 ευρώ. Νέο καθεστώς στις ασφαλίσεις. Καταργούνται η μεταβατική περίοδος και το «πρόχειρο» σήμα.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Σαρωτικές διασταυρώσεις στα ηλεκτρονικά αρχεία των Διευθύνσεων Μεταφορών, των Εφοριών και των ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε να προκύψει για πόσα από τα αυτοκίνητα που έχουν πινακίδες και κυκλοφορούν δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας και κυρίως δεν έχει πληρωθεί ασφάλεια για την τρέχουσα περίοδο, προανήγγειλε ο Πρόεδρος του Κλάδου Αυτοκινήτου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Κωνσταντίνος Μπερτσιάς αποκάλυψε ότι σύντομα θα υπάρξει ο ηλεκτρονικός έλεγχος από τον οποίο «η Πολιτεία θα βρει τα ανασφάλιστα οχήματα και θα επιβάλλει αυτόματα τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία», τα οποία μπορεί να φθάσουν και ως τα 1.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μπερτσιά «τα ανασφάλιστα οχήματα είναι γύρω στο 1.000.000. Είναι ένα στα πέντε» που κυκλοφορούν στους δρόμους». Βέβαια, πέραν από τους ασυνεπείς, το τεράστιο ποσοστό των ανασφάλιστων ΙΧ δείχνει και την οικονομική κατάσταση των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι πάντως, φοβούμενοι το πρόστιμο και τον σίγουρο εντοπισμό τους από την ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, κατόρθωσαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014.

Ανάλογη προσπάθεια αναζήτησης των ανασφάλιστων οχημάτων είχε ανακοινωθεί και πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, ωστόσο ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε αν πραγματοποιήθηκε η έρευνα και ποια ήταν τα αποτελέσματα της.

Θα αλλάξει ο νόμος και ουσιαστικά το συμβόλαιο για το αυτοκίνητο, όπως όλα τα άλλα, σε άλλους κλάδους, έχουν λήξη και δεν θα έχει αυτόματη ανανέωση, αν δεν έχουν πληρωθεί τα ασφάλιστρα. Με μια εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν δίνεται πιστωτική περίοδος στους πελάτες, όπως γινόταν. Για τη μη αυτόματη ανανέωση, θα έλθει νόμος που θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Για το άλλο, ισχύει από την 1/1 και δεν δίνουν πλέον οι ασφαλιστικές εταιρείες πίστωση στους πελάτες τους. Αν δεν πληρωθεί το συμβόλαιο, ακυρώνεται.

Νέο καθεστώς στην ασφάλιση ΙΧ

Για να αυξηθεί η πίεση προς τους ιδιοκτήτες και να κλείσουν τα όποια παραθυράκια υπήρχαν στο πλαίσιο των ασφαλίσεων, από την Πρωτοχρονιά έχει τεθεί σε ισχύ καινούριο καθεστώς.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις:

  • καταργείται η αυτόματη ανανέωση του συμβολαίου.
  • παύει να ισχύει μεταβατική περίοδος κάλυψης του ενός μήνα από την λήξη του ενός στην έναρξη του άλλου ασφαλιστηρίου.
  • η πληρωμή του νέου συμβολαίου πρέπει να γίνεται πριν την λήξη του ισχύοντος, άρα συμβόλαιο που δεν έχει πληρωθεί ως την ημερομηνία και ώρα έναρξης του δεν έχει ισχύ.
  • επιδιώκεται οι πληρωμές να γίνονται μέσω τραπεζών, ώστε να αποδίδονται γρηγορότερα οι ανάλογοι φόροι και τέλη.

Το νέο πλαίσιο, το οποίο εναρμονίζει την εν λόγω αγορά με τα ισχύοντα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να τονώσουν σημαντικά την ρευστότητα των ασφαλιστικών εταιρειών, ωστόσο θα προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο σε ιδιοκτήτες οχημάτων που βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση, αλλά και στους ασφαλιστές, οι οποίοι κατά κανόνα δίνουν σημαντική πίστωση χρόνου σε πελάτες τους για την καταβολή των ασφαλίστρων.