X

Έρχεται γενναίο κούρεμα στα πανωτόκια των αγροτών

Ευνοϊκή ρύθμιση προωθείται για τα παλαιά, μη εξυπηρετούμενα δάνεια των αγροτών, που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν και έτσι έχουν καταστεί «κόκκινα».

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η ρύθμιση ευνοεί εκείνους του αγρότες που έχουν δάνεια στην παλιά ΑΤΕ και δεν μπόρεσαν να το αποπληρώσουν, ενώ έρχονται δόσεις αποπληρωμής και πλαφόν στο ποσό υπολειπόμενο ποσό χωρίς συνυπολογίζονται τα πανωτόκια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αν το δάνειο που έχει πάρει ο αγρότης, με τα πανωτόκια όλο αυτό το διάστημα έχει φθάσει έως το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, τότε θα κληθεί να καταβάλει το 120% του αρχικού ποσού σε 7 ετήσιες δόσεις. Δηλαδή εάν ένας αγρότης έχει λάβει το 2000 δάνειο 1.000 € και σήμερα έχει φθάσει με τα πανωτόκια τα 2.000 €, τότε θα γίνει κούρεμα 800 € και με την ρύθμιση θα κληθεί να πληρώσει 1.200 €.

Από την άλλη, εάν ένας άλλος αγρότης έλαβε δάνειο 1.000 € το 1985 και με τις προσαυξήσεις έχει φθάσει στις 10.000 €, σε αυτήν την περίπτωση ο αγρότης θα πρέπει να καταβάλει στην τράπεζα το 200% του αρχικού ποσού σε 9 δόσεις. Δηλαδή ο συγκεκριμένος αγρότης θα πρέπει να καταβάλει στην τράπεζα τελικά 2.000 €.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 17.000 αγρότες και το σύνολο των υποθηκευμένων στρεμμάτων στην ΑΤΕ υπολογίζονται σε 500.000 στρέμματα.

Παράλληλα, σημαντικές αλλαγές έρχονται και στις υποθήκες αγροτεμαχίων. Μέχρι σήμερα ένας αγρότης για να πάρει δάνειο έβαζε υποθήκη ολόκληρη την περιουσία του ή ένα ολόκληρο χωράφι πολύ μεγαλύτερης αξίας από το δάνειο, ενώ τώρα δίνεται η δυνατότητα της κατάτμησης. Δηλαδή να μπαίνει υποθήκη και μέρος του αγροτεμαχίου.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, αρκετοί αγρότες έχουν αναγκαστεί να υποθηκεύσουν δύο και τρεις φορές τα χωράφια τους, προκειμένου να λάβουν μικροποσά για αγορά λιπασμάτων, σπόρων και άλλων αγροτικών ειδών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «για δάνειο 1.000 € αγρότης είχε αναγκαστεί να υποθηκεύσει το χωράφι του, η αξία του οποίο υπερέβαινε τις 10.000 €».