X

Ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Κεφαλονιά, η οποία εξακολουθεί να χορεύει στους ρυθμούς των Ρίχτερ λόγω των μετασμεισμών, ο ισχυρότερος των οποίων ξεπερνά τους 5 βαθμούς.

Ant1news

Η δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι 5,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο, μπορεί να φθάνει και τα 6,2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 7 χιλιόμετρα δυτικά του Αργοστολίου και δύο χιλιόμετρα δυτικά από το Ληξούρι, δηλαδή περίπου 292 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 116 χιλιόμετρα από την Πάτρα.

Ο σεισμός ήταν πολύ επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις 2 χλμ, ενώ έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.

Εκκενώθηκαν κτίρια, πολλές οι ζημιές

Πανικός επικράτησε σε σπίτια, δρόμους αλλά και στο νοσοκομείο του νησιού, όπου ασθενείς και νοσηλευτές έφυγαν τρέχοντας από το κτίριο, μεταφέροντας στο δρόμο τα κρεβάτια τους! Ακόμα και το γηροκομείο Ληξουρίου εκκενώθηκε, με τους ηλικιωμένους να βρίσκουν ζεστασιά σε εκκλησία της περιοχής.

Προβλήματα εντοπίζονται και στις αυλές σχολείων, σε δημόσια κτίρια και σε καταστήματα όπου έσπασαν τζαμαρίες και οι διάδρομοι μετατράπηκαν σε ράφια γεμάτα τρόφιμα.

Αναφέρονται ακόμα ζημιές σε στέγες σπιτιών και δρόμους, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Προβλήματα υπήρξαν και στην ηλεκτροδότηση, ενώ οι κάτοικοι παραμένουν στα αυτοκίνητά τους για να ζεσταθούν, μιας και η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή και το κρύο τσουχτερό. Ένα σπίτι στην Κουνόπετρα κατέρρευσε, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα.

 

Συνεχείς οι μετασεισμοί

Πλούσια είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κεφαλονιάς, με 12 μετασεισμούς μεγέθους πάνω από 3,5 Ρίχτερ και τον ισχυρότερο στα 5,2 Ρίχτερ.

Για τους σειμολόγους η έντονη αυτή μετασεισμική δραστηριότητα είναι καλή εξέλιξη, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15:55 ήταν ο κύριος σεισμός. Ωστόσο, σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα 24ωρο, καθώς πρόκειται για περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα.

Ακόμα και το ηφαίστειο της Αίτνας στη Σικελία επηρεάστηκε από το σεισμό και άρχισε να βγάζει τέφρα. Οι επιστήμονες συνδέουν τα δύο αυτά φαινόμενα.

Αισθητός σε πολλές περιοχές ο σεισμός

Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.

Οχήματα της πυροσβεστικής ξεκίνησαν από νωρίς περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Ζημιές σε παλιά κτίρια αναφέρονται και στη γειτονική Ζάκυνθο, όπου η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή.

Στην Κεφαλονιά ο υπουργός Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έσπευσε στην Κεφαλονιά με στρατιωτικό ελικόπτερο, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για αποτίμηση της κατάστασης και για ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού.

Στην Κεφαλονιά έσπευσαν ακόμα ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Επιθεωρητής Ν. Ελλάδος της ΕΛΑΣ, κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, καθώς και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Πατρών, με προσωπικό και μέσα.

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έφθασαν στην Κεφαλονιά και οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό.

Κλειστοί τη Δευτέρα οι Παιδικοί Σταθμοί και τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία της Κεφαλονιάς, αλλά και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση.

Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε καθώς κρίθηκε απαραίτητο να γίνει έλεγχος όλων των κτιρίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες θα ενημερώσουν για την επαναλειτουργία των μονάδων.

Αρκετές σεισμικές δονήσεις πλήττουν την περιοχή κάθε χρόνο. Το 1953 ένας τρομερός σεισμός σχεδόν κατέστρεψε το νησί, αφήνοντας "όρθιο" μόνο το βορειότερο μέρος της νήσου, την χερσόνησο της Ερίσσου όπου και ο παραδοσιακός οικισμός του Φισκάρδου.

Δείτε βίντεο από το κλειστό γήπεδο του Αργοστολίου την ώρα του σεισμού αλλά και από την εκκένωση νοσοκομείου: