X

Διελκυστίνδα για τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία

Η προάσπιση του «σκληρού» απορρήτου του τραπεζικού παραδείσου της κεντρικής Ευρώπης, αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στα ελληνικά σχέδια για φορολόγηση κεφαλαίων και αποκάλυψη τυχόν φοροφυγάδων.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το παζάρι μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας αναφορικά με την φορολόγηση κεφαλαίων που διατηρούν συμπατριώτες μας στην χώρα των εντελβάις.

Ακόμη ένα επεισόδιο του εκτυλίχθηκε χθες στην Βέρνη, όπου βρέθηκε ο Γιώργος Μαυραγάνης, προετοιμάζοντας την επίσκεψη της υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ήδη τριετής διαβούλευση κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, πολλώ δε μάλλον και δεδομένων ορισμένων εκ των επιδιώξεων που φαίνεται να έχει προβάλλει η ελληνική πλευρά πχ. για αναδρομική φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων ή για πλήρη αποκάλυψη των ταυτοτήτων τους στις ελληνικές αρχές.

Πρόκειται για επιθυμίες της Αθήνας που φαίνεται πως πέφτουν πάνω σε ελβετικό τοίχο, αφού αποδοχή τους θα σήμαινε πλήρη ανατροπή του ισχυρού τραπεζικού απορρήτου, δηλαδή της «βαριάς βιομηχανίας» της Ελβετίας.

Η Ελλάδα πάντως, πατώντας πάνω στον κορμό ανάλογων συνεργασιών της Ελβετίας με την Αγγλία, την Αυστρία και την Γερμανία (στην οποία ωστόσο δεν υπερψηφίστηκε από την Βουλή και ουδέποτε εφαρμόστηκε), θέλει διακαώς μία διμερή συμφωνία για την φορολόγηση των ελληνικών κεφαλαίων που διατηρούν, στον τραπεζικό παράδεισο της κεντρικής Ευρώπης, φυσικά πρόσωπα και εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας, κατ’ εντολή κάθε Έλληνα που διατηρεί καταθέσεις εκεί, η Ελβετία θα μπορεί:

  • να επιβάλλει ένα σημαντικό ποσοστό φόρου (γύρω στο 15%-20%) και παράλληλα να αποκαλύψει στις ελληνικές αρχές την ταυτότητα του καταθέτη, ώστε να γίνεται και έλεγχος για φοροδιαφυγή ή
  • να μην αποκαλύψει στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών το όνομα του καταθέτη και το ύψος των χρημάτων που διατηρεί στην Ελβετία, πληρώνοντας όμως πολύ ακριβά την διατήρηση της ανωνυμίας, αφού σε τέτοια περίπτωση ο φόρος μπορεί και να ξεπεράσει το 40%.

Το ιδανικό σενάριο, που ωστόσο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες βάσει των ως τώρα πληροφοριών για το επίπεδο ωρίμανσης της διαπραγμάτευσης, θα ήταν η συμφωνία να βρίσκεται στα πρόθυρα και να επισφραγιστεί την επόμενη Τρίτη, στις 4 Φεβρουαρίου, οπότε η Υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας θα έλθει στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον ομόλογο της, Γιάννη Στουρνάρα.

Σε ότι αφορά το όφελος της Ελλάδας από μια τέτοια συνέργεια, οι νεότερες εκτιμήσεις απέχουν σημαντικά από ποσά της τάξης των 10-15 δις που κυκλοφορούσαν μέχρι προ ολίγων μηνών.

Προσφάτως μάλιστα ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφο του προς ενημέρωση της Βουλής, είχε χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών δίχως να αναφέρει αριθμούς, ενώ διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βάλει στο ταμείο του ένα ποσό μεταξύ 800 εκατομμυρίων κι 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα με αυτήν την διαπραγμάτευση πάντως, η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., έχει αναλάβει την συνέχιση παρεμφερούς διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την μια κι από την άλλη της Ελβετίας κι αρκετών κρατιδίων, όπως το Μονακό και το Λιχτενστάιν, για την φορολόγηση των τόκων καταθέσεων και την παροχή πληροφοριών για ροή κεφαλαίων, στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.