X

Τρεις ημέρες για έξι φόρους από το παρελθόν

Προθεσμία ως την Παρασκευή έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι για να πληρώσουν εφάπαξ τουλάχιστον 2 φόρους και δόσεις για τους υπόλοιπους. Αφορούν ακόμη και δεδομένα του 2011.

Ant1news



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Διορία ακόμη τριών ημερών, μέχρι την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, έχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι για να πληρώσουν έγκαιρα έξι φόρους για ακίνητα και αυτοκίνητα, εκ των οποίων ο ένας αφορά το 2011, οι τέσσερις το 2012 και μόλις ένας ο 2013.

Η συσσώρευση φόρων σε τόσο λίγες ημέρες και με ένα εισόδημα ιδιαίτερα μειωμένο όμως, έχει ήδη οδηγήσει πολλούς εξ αυτών να έχουν αποφασίσει ότι σε κάποιους, ιδίως όσους πρέπει να πληρωθούν εφάπαξ, δεν θα είναι συνεπείς, ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα να τους καταβάλλουν αργότερα, σε μέχρι και 24 δόσεις.

Αυτόν τον δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν πολλοί από τους 250.000 ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, που βαρύνονται με φόρο πολυτελείας, το ύψος του οποίου, αναλόγως κυβισμού και παλαιότητας, κυμαίνεται από 293 ως 5.380 ευρώ. Ιδιοκτήτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό ως τις 31 Ιανουαρίου, θα αφήσουν απλήρωτη την οφειλή, ώστε να καταστεί ληξιπρόθεσμη και από την 01/02 θα υποβάλλουν και ηλεκτρονικά, αίτημα υπαγωγής σε ρύθμιση με δόσεις, πληρώνοντας κι ένα πολύ μικρό ποσό ως πρόστιμο.

Την διαδικασία «απλήρωτο, ληξιπρόθεσμο με μικρό πρόστιμο και υπαγωγή σε ρύθμιση με δόσεις» φαίνεται πως θα ακολουθήσουν και αρκετοί από τους 95.000 ιδιοκτήτες οχημάτων με χρέη από τέλη κυκλοφορίας για το 2013, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν εις διπλούν το ποσό των τελών, ως την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες από τους 1.645.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ανεξόφλητο χαράτσι για το 2012, που συνολικά χρωστούν 400 εκ. ευρώ, έχουν προχωρήσει ήδη σε διακανονισμό μέσω των Εφοριών, καθώς είχαν πληρώσει έστω μία δόση και το χρέος θεωρείται ληξιπρόθεσμο από πέρσι. Οι υπόλοιποι, θα μπορούν από Φεβρουάριο κι εφόσον δεν πληρώσουν έγκαιρα, να υποβάλλουν αίτημα για να μπουν σε ρύθμιση μ δόσεις, ακόμη και μέσω Διαδικτύου πληρώνοντας βέβαια και το σχετικό πρόστιμο.

Μαζί με αυτά πάντως, ως το τέλος του μήνα, η Εφορία ζητά από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας να πληρώσουν και τις ανάλογες δόσεις για τον ΦΑΠ του 2011, του 2012 και του 2013.

Πιο ήπια πρόστιμα για όσους δεν πληρώσουν έως την Παρασκευή

Με τα παλιά και πιο ήπια πρόστιμα θα «τιμωρηθούν» όσοι δεν πληρώσουν έως και την Παρασκευή τις δόσεις του ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και το ΕΕΤΗΔΕ του 2012.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, οι φόροι αυτοί βεβαιώθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστούν οι νέες κυρώσεις.